Екологічний моніторинг як базовий елемент морської стратегії України - Коморін, В.М.; Дикий, Є.О. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2017)
Відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом Україні не пізніше 2021 року необхідно здійснити низку заходів з метою імплементації Рамкової Директиви ЄС про Морську Стратегію. До них відносяться заходи для визначення базового екологічного стану та статусу екосистем Чорного та Азовського морів в межах виключної морської економічної зони України, визначення та затвердження критеріїв ГарногоГарного екологічного стану (ГЕС) для екосистем Чорного та Азовського морів в межах територіальних вод України та виключної морської економічної зони України, визначити природоохоронні цілі та індикатори, досягнення яких має забезпечити наближення екологічного стану та статусу екосистем Чорного та Азовського морів в межах територіальних вод України та виключної морської економічної зони України до ГЕС. Все це є складовими Морської стратегії України, базовим елементом якої є державний екологічний моніторинг моря. Согласно Соглашению об асоциации между Украиной и Европейским Союзом Украине не поздне 2021 года необходимо осуществить ряд мероприятий с целью имплементации Рамочной Директивы ЕС о Морской Стратеги. К ним относятся меры по определению базового экологического состояния и статуса екосистем Черного и Азовского морей в пределах исключительной морской экономической зоны Украины , определение и утверждение критериев Красивого экологического состояния (КЭС) для экосистем Черного и Азовского морей в пределах териториальных вод Украины и исключительной морской экономической зоны Украины, определить природохраные цели и индикаторы, достижение которых должен обеспечить приближение экологического состояния и статуса экосистем Черного и Азовского морей в пределах териториальных вод Украины и исключительной морской экономической зоны Украины к КЭС. Все это есть составляющие Морской стратеги Украины , базовым элементом которой есть государственый экологический мониторинг моря. According to the Ukraine–European Union Association Agreement Ukraine have to realize a number of actions in order to implement the EC Marine Strategy Framework Directive (MSFD) up to 2021. The actions include: initial assessment of the environmental status of the Black Sea and Azov Sea within the maritime territorial and exclusive economic zones of Ukraine (TEZ), determination and approval of good environmental status (GES) for ecosystems of the Black Sea and Azov Sea in TEZ, establishment of environmental targets and measures in order to achieve GES. All these actions are parts of the marine strategy, the basic element of which is the state marine environmental monitoring.