Літологія та напрямки використання континентальних і морських відкладів борисфенської і понтської трансгресії в східній частині Криворізької структури - Стеценко, А.І.; Іванченко, В.В.; Стеценко В.В. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2018)
Досліджено особливості літології кайнозойських осадових відкладів у східному борту Криворізького залізорудного басейну, їх походження та напрямки комплексного використання. Отримано нові дані щодо мінерального складу осадових порід у природному заляганні та заскладованих у відвалах. Побудовано геологолітологічний розріз, стратиграфічну колонку району, виконано кореляцію розрізу осадових порід між Кресівським та Мар’є Дмитрівським родовищами, встановлено залежність потужності та складу осадових порід від характеру рельєфу докембрійського фундаменту. Результати технологічних випробувань свідчать про можливість рентабельного збагачення і комплексного використання порід кори вивітрювання докембрійських гранітів і мігматитів з виробництвом каолінітового, кварцового та цирконового промислових концентратів. Определены особенности литологии кайнозойских осадочных отложений в восточном борту Криворожского железорудного бассейна, их происхождения и направлений комплексного использования. Получены новые данные относительно минерального состава осадочных пород в естественном залегании и заскладированных в отвалах. Построены геологоCлитологический разрез, стратиграфическая колонка района, выполнена корреляция разреза осадочных пород между Крэсовским и МарьеCДмитровским месторождениями. Установлена зависимость мощности и состава осадочных пород от характера рельефа докембрийского фундамента. Результаты технологических испытаний свидетельствуют о возможности рентабельного обогащения и комплексного использования пород коры выветривания докембрийских гранитов и песков с производством каолинитового, кварцевого и цирконового промышленных концентратов. Specific features of lithology of the Cenozoic sedimentary deposits in the eastern side of the Krivoy Rog iron ore basin, their origin and directions of complex use. Obtained new data on mineral composition of sedimentary rocks in situ and impounded in the dumps. Built geologicalClithologic section, stratigraphic column of the area, made the correlation of sedimentary rocks between Cresivske and Marie-Dmitrivske fields. Found the dependence of the power and composition of sedimentary rocks from the nature of the relief Precambrian basement. The results of technological tests indicate the possibility of cost-effective enrichment and complex use of rocks weathering of Precambrian granites and migmatites with production of kaolinite, quartz and zircon industrial concentrates.