Желатинази тромбоцитів, їх роль у метастазуванні та прогнозі перебігу раку шлунка - Ганусевич, І.І.; Мамонтова, Л.А.; Ковельська, А.В.; Гуменюк, Л.Д.; Меренцев, С.П. (Онкологія, 2016)
Відомо, що білковий профіль циркулюючих тромбоцитів певною мірою відображає перебіг пухлинного процесу, тому видається доцільним пошук можливостей використання характеристик тромбоцитів і продукованих ними матриксних металопротеїназ (ММП) як маркерів пухлинного росту та для прогнозування терапевтичної відповіді пухлини чи прогресування захворювання. Мета: визначити зв’язки між кількістю тромбоцитів, активністю продукованих ними желатиназ (ММП-2 і -9) та клініко-патологічними характеристиками пухлинного процесу, дисемінацією пухлинних клітин у кістковий мозок (КМ) і виживаністю хворих на рак шлунка (РШ). Об’єкт і методи: досліджено зразки тромбоцитів крові 89 хворих на первинний РШ (стадії I — 13%, II — 34%, III — 35%, IV — 18%). Використано зимографію в поліакриламідному гелі, імуногістохімічний, статистичні методи. Результати: на пізніх стадіях РШ кількість тромбоцитів у крові зростає порівняно з початковими стадіями захворювання на 74%, сумарна активність обох желатиназ тромбоцитів на пізніх стадіях РШ, навпаки, знижується порівняно з початковими показниками на 40,5%. Активність ММП-9 тромбоцитів зворотно корелює з категорією М. Для всіх досліджених пацієнтів, а також для хворих категорії М0 активність ММП-9 за відсутності дисемінованих пухлинних клітин (ДПК) у КМ була майже в 2,0 та 1,7 раза відповідно нижча від активності за наявності ДПК. За наявності ДПК у КМ у крові пацієнтів категорії М0 реєструють у 1,6 раза більше тромбоцитів, ніж за відсутності ДПК. Пацієнти, кількість тромбоцитів у крові яких була меншою за 2,0•105 /мм3 , живуть достовірно довше та мають відносно нижчий ризик смерті від прогресування захворювання. При високій активності ММП-9 тривалість життя як всіх обстежених хворих загалом, так і пацієнтів категорії М0 зокрема, достовірно менша, а відносний ризик вищий, ніж при низькій активності цієї желатинази. Висновки: кількість тромбоцитів у крові та активність їх ММП-9 є чинниками, що пов’язані зі стадією РШ, метастазуванням та осіданням ДПК у КМ, та можуть бути використані в контролі перебігу захворювання у пацієнтів із РШ з метою корекції протипухлинної терапії. Summary. It is known that the protein profile of circulatory thrombocytes represents motion of tumor process, that is why the search of possibilities of the use of characteristics of thrombocytes and producted by them matrix metalloproteinases (MMP) as markers of tumor growth and for prognostication of therapeutic answer of tumor or progress of disease seems expedient. Aim: to define correlations between the amount of thrombocytes, the activity of producted by them gelatinases (MMP-2 and -9) and by clinicopathologic characteristics of tumor process, tumor cells dissemination in bone marrow and by survivability of patients with the gastric cancer (GC). Object and methods: the specimens of blood thrombocytes of 89 patients with primary GC (stages of I — 13%, II — 34%, III — 35%, IV — 18%) were investigated. It were used zymography in a polyacrilamide gel, immunohistochemical, statistical methods. Results: on the late stages of GC the amount of blood thrombocytes grows in comparing to the initial stages of disease on 74%, total activity of both gelatinases of thrombocytes on the late stages of GC, opposite, goes down in comparing to initial indices 40.5%. Activity of thrombocytes MMP-9 back correlate with the category of М. For all investigated patients, and also for the patients of category of М0 , activity of MMP-9 in default of disseminated tumor cells (DTC) in bone marrow was almost 2.0 and 1.7 times, respectively, more subzero from such at presence of DTC. DTC in bone marrow of patients of category of М0 were registered at 1.6 times more thrombocytes, than in default of DTC. An amount of thrombocytes in blood of patients that was below 2.0•105 /mm3 , live for certain longer and have relatively a less risk of death from progress of disease. At high activity of MMP-9 lifespan of both all inspected patients and patients of category of М0 , for certain is less, and relative risk higher, than at subzero activity of this gelatinases. Conclusions: amount of thrombocytes in blood and activity of them MMP-9 are factors, that is related to the stage of GC, metastasis and settling of DTC in bone marrow can be used in control of disease for patients on GC with the aim of correction of antitumoral therapy.