Волюметрія при розширених резекціях печінки - Колеснік, О.О.; Бурлака, А.А.; Ганіч, О.В.; Палій, М.І.; Головко, Т.С. (Онкологія, 2016)
Обґрунтування і мета: об’єм залишкової культі печінки є критичним чинником у гепатобіліарній хірургії, оскільки він репрезентує потенційний ризик розвитку гострої печінкової недостатності в післяопераційний період. Доцільність виконання волюметрії перед трансплантацією печінки доведено, однак досі немає чіткого алгоритму щодо її виконання на етапах планування резекцій печінки. Метою роботи було проаналізувати результати власного досвіду і дані сучасної фахової літератури для прецизійного визначення оптимального підходу до виконання волюметрії при резекціях печінки. Об’єкт і методи: проведено ретроспективну волюметрію у 15 пацієнтів, яким виконані розширені чи «великі» резекції печінки з приводу її первинних злоякісних новоутворень (n = 3) або метастатичного ураження при колоректальному раку (n = 12). Розрахунки проводили на основі зображень магнітно-резонансної томографії (n = 6) чи спіральної комп’ютерної томографії (n=9), використовуючи програмне забезпечення Extended Brilliance Workstation, Philips, Eindhoven, Netherlands; Onis 2.5 та Varian Eclipse. Проведено статистичний аналіз одержаних даних. Результати: медіана загального об’єму печінки становила 1784,1 ± 72,0; 1763,3 ± 94,0 та 1799,9 ± 81,0 см³ при застосуванні Philips Workstation, Onis 2.5 та Varian Eclipse відповідно (р = 0,54). Медіана об’єму залишкової культі печінки дорівнювала 375,4 ± 115,0; 368,7 ± 111,0 та 397,9 ± 110,0 см³ відповідно для вищеназваних програм (р = 0,73). Тривалість виконання волюметрії становила відповідно 42 ± 12; 51 ± 8 та 29 ± 5 хв (p = 0,83). Висновки: аналіз отриманих результатів і даних літератури свідчить про достовірну подібність результатів, одержаних ручним і напівавтоматичним методами виконання волюметрії печінки. Волюметрія печінки та її окремих анатомічних структур при плануванні розширених резекцій є необхідним етапом в доопераційному обстеженні прирозрахунку мінімально допустимого об’єму залишкової тканини органа. Introduction: future liver remnant is a critical factor in hepatobiliary surgery, because it represents a potential risk of acute liver failure in postoperative period. The reasonability of routine volumetry prior to liver transplantation is unquestionable. However, there is a lack of clear recommendations for this procedure in the cohort of patients with planned liver resection. The aim was to analyze the results of own experience and current literature data precision for determining the optimal approach to the volumery before major liver resection. Object and methods: the survey included 15 cases whom volumetry performed retrospectively by radiologists with ≥ 7 years of experience in abdominal computed tomography (CT)/magnetic resonance imaging (MRI). All patients were those who underwent «major» liver resections due to liver malignancies or its metastatic injuries during the period March, 2014 –December, 2015 in the clinic of National Cancer Institute. Calculation of the liver and its sections/segments volume has been done using operational CT stations and specialized software (Extended Brilliance Workstation, Philips, Eindhoven, the Netherlands; Onis 2.5 and Varian Eclipse) from the facilities of Institute. Results: the median of total liver volume was 1784.1 ± 72.0; 1763.3 ± 94.0 and 1799.9 ± 81.0 cm³ when Philips Workstation, Onis 2.5 and Varian Eclipse used, respectively (р = 0.54). Future liver remnant median was 375.4 ± 115.0; 368.7 ± 111.0 and 397.9 ± 110.0 cm³ with mentioned above programs, respectively (р = 0.73). The manual volumetry was the most time-consuming both with Philips Workstation (42 ± 12 min), and in Onis 2.5 (51 ± 8 min), whereas the semi-automatic method (Varian Eclipse) subjectively allowed to save radiologist’s time and it comprised 29 ± 5 min. Conclusions: analysis of obtained results and literature data demonstrate high importance of the carried out studies and indicate reliable correlation between manual and semi-automatic methods of volumetric measurements of liver and its separate segments/sections. It was demonstrated that volumetry of liver and its separate anatomic structures on the stage of «major» resections planning is a necessary point in preoperative examination of the calculation of minimally permissible tissue volume in these patients