Определение базовых потерь и засорения полезных ископаемых при отработке нарушенных массивов горных пород - Копач, П.И.; Просандеев, Н.И.; Романенко, В.Н.; Ботанцев, И.В.; Василенко, Е.С. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2009)
Залежно від умов контакту укосу екскаваторного вибою з покладом корисної копалини, потужності покладу, висоти уступу та напрямку відпрацьовування розроблена
методика визначення величини втрат і засмічення корисних копалин при відпрацьовуванні порушених масивів гірських порід здійсненням підземної виїмки багатих руд. В зависимости от условий контакта откоса экскаваторного забоя с залежью полезного ископаемого, мощности залежи, высоты уступа и направления отработки разработана методика определения величины потерь и засорения полезных ископаемых при
отработке нарушенных массивов горных пород производством подземной выемки богатых руд. Depending on the terms of contact of slope of power-shovel backwall with the bed of minerals,
powers of bed, heights of ledge and direction of working off the method of determination
of size of losses and obstruction of minerals is developed at working off the broken arrays
of mountain breeds by the production of underground coulisse of rich ores.