Оценка возможных темпов роста сырьевого в зависимости от доступности минеральных ресурсов - Пешков, А.А.; Мацко, Н.А.; Харитонова, М.Ю. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2009)
В статті викладені імовірності підходи до оцінки доступності родовищ корисних копалин. З використанням цих підходів розроблена модель оцінки темпів зростання мінерально-сировинного сектора з урахуванням стану сировинної бази, процессів вибуття
та уведення нових потужностей. Розглянуто вплив науково-технічного прогресу. Наведені результати оцінки імовірних темпів зростання міднорудної галузі Росії. В статье изложены вероятностные подходы к оценке доступности месторождений
полезных ископаемых. С использованием этих подходов разработана модель оценки
темпов роста минерально-сырьевого сектора с учетом состояния сырьевой базы, процессов выбытия и ввода новых мощностей. Рассмотрено влияние научно-технического
прогресса. Приведены результаты оценки вероятных темпов роста меднорудной отрасли России. The probabilistic approaches to a rating of availability of mineral deposits are shown. Using
of these approaches the model of a rating of rates of growth of mineral-raw sector is developed
according to the status of raw base, processes of leaving and input of new capacities.
The influence of scientific and technical progress is considered. The results of a rating of
probable rates of growth of copper ore branch of Russia are given.