Концентрація фосфоліпідів у сироватці крові хворих на рак шлунка, рівень гіпоксії первинної пухлини: аналіз можливого взаємозв'язку з мінімальною залишковою хворобою - Бубновська, Л.М.; Михайленко, В.М.; Меренцев, С.П.; Трачевський, В.В.; Ганусевич, І.І. (Онкологія, 2016)
Мета: виявити асоціацію між змінами концентрації фосфоліпідів у сироватці крові хворих на рак шлунка (РШ), рівнем гіпоксії в первинній пухлині і наявністю дисемінованих пухлинних клітин (ДПК) у кістковому мозку (КМ). Об’єкт і методи: загалом обстежено 67 хворих на первинний РШ в Київському міському клінічному онкологічному центрі. Рівень гіпоксії у пухлині, а також концентрації фосфоліпідів у сироватці крові оцінювали за допомогою 31Р ЯМР-спектроскопії. ДПК у КМ виявляли імуноцитохімічним методом. Результати: встановлено, що за умов знижених концентрацій лізофосфатидилхоліну (lysophosphatidylcholine (LPC) <0,160 ммоль/л) у сироватці крові хворих вірогідність появи ДПК у КМ зростає в 6,99 раза (odds ratio 6,99; 95% довірчий інтервал 1,586–25,508; χ2 = 8,118; p < 0,01); ДПК в КМ виявляли в 81,8% хворих (p < 0,01) у разі, коли первинна пухлина знаходилася в умовах сильної та середньої гіпоксії. Висновки: показано, що існує взаємозв’язок змін концентрації LPC у сироватці крові хворих із мінімальною залишковою хворобою, а саме, зниження рівнів LPC асоціюється з наявністю ДПК у КМ хворих (p < 0,01), і ця асоціація посилюється за умов гіпоксії в первинній пухлині (p < 0,01). Отримані дані дають підставу розглядати зміни концентрації LPC у сироватці крові, а саме її зниження, як можливий біомаркер пухлинної прогресії, який може бути важливим для моніторингу клінічного перебігу захворювання і прогностичним фактором ризику виникнення рецидиву хвороби, що має особливе значення за умов індивідуалізації терапії. Aim: to determine the possible associations between changes of phospholipids concentrations in blood serum, levels of primary tumor hypoxia and availability of disseminated tumor cells (DTC) in bone marrow (BM) in patients with gastric cancer (GC). Patients and methods: a total of 67 patients with primary GC were diagnosed and treated at the Kyіv City Clinical Oncological Center. The level of tumor hypoxia as well concentrations of phospholipids in blood serum were evaluated using 31P NMR spectroscopy. DTCs were detected using immunocytochemistry. Results: it was determined that under low concentrations of lysophosphatidylcholine (LPC < 0.160 mmol/l) in blood serum in patients the probability of appearance of tumor cells in BM is increased by a factor of 6,99 (odds ratio 699; 95% confidence interval 1.586–25.508; χ2 = 8.118; p < 0.01) and DTCs in BM were persisted in 81,8% of patients (p < 0.01) when primary tumors were characterized by severe and moderate hypoxia. Conclusion: it was shown that there is a relationship between LPC concentrations in blood serum of GC patients and minimal residual disease, namely: reduction of LPC levels are associated with availability of DTCs in BM (p < 0.01) and such association is enhanced by the hypoxia in primary tumor (p < 0.01). It is suggested that changes of LPC concentrations in blood serum of patients with GC may be as relevant biomarker of tumor progression for monitoring of disease outcome and may be of great importance to predict the recurrence especially under individualizing therapy.