Протипухлинна дія активних форм кисню у штучно створених АФК-генеруючих системах - Шляховенко, В.О.; Залєток, С.П.; Гоголь, С.В.; Кленов, О.О.; Яніш, Ю.В.; Бурлака, А.П.; Главін, О.А.; Дружина, М.О.; Вербиненко, А.В.; Карнаушенко, О.В. (Онкологія, 2016)
Мета: розробити окисно-відновні системи генерування активних форм кисню
(АФК) іззастосуванням нетоксичних або малотоксичних речовин; вивчити
їх вплив на показники експериментального пухлинного росту. Об’єкт і методи: модельні пухлини (карцинома легені Льюїс, рак Ерліха, P388), миші лінії C₅₇Bl/6, нелінійні миші; методи експериментальної онкології, біохімічні,
спектроскопічні, електронного парамагнітного резонансу, високоефективної
рідинної хроматографії, ензимографії, статистичні. Результати: доведено можливість створення штучних АФК-генеруючих систем із застосуванням аскорбінової кислоти та комплексних сполук перехідних металів (заліза, міді), що активні як in vitro, так і в цілісному організмі, здатні безпосередньо знижувати життєздатність пухлинних клітин та гальмують ріст
експериментальних пухлин умишей. Висновок: результати дослідження можуть стати основою для створення нових підходів до цілеспрямованого впливу на пухлинний процес. Objective: to develop a redox system generating
reactive oxygen species (ROS) using non-toxic or low-toxic substances, to study their impact on experimental tumor growth. Object and methods: Lung carcinoma Lewis, Ehrlich carcinoma, P388, C₅₇Bl/6 mice, non breading
mice; biochemical, spectroscopic, electron paramagnetic
resonance, high performance liquid chromatography enzymografy, tumor transplantation and assessment of tumor growth, statistics. Results: the possibility of creating
artificial systems for generation of ROS in the system the
whole organism and in tumor cells has been demonstrated.
Antitumor effect of ROS-generating systems implemented
at both the direct effects on tumor cells, and at the level of
activation of anticancer defense mechanisms of the body.
Conclusion: the research results can be the basis for new
approaches for targeting tumor process.