Оцінка екологічних, соціальних та економічних наслідків широкого використання агропалива (біодизелю та біоетанолу) в енергетиці - Ангурець, О.В.; Хазан, П.В.; Копєйкіна, В.Б. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2009)
В статті представлені головні екологічні, соціальні та економічні фактори наслідків
використання агропалива. Розглянуто проблему визначення ступеню впливу виробництва різновиду біопалива на сталий розвиток регіону. Також в статті надано аналіз
Українського та міжнародного законодавства щодо споживання та виробництва
біопалива. Особливу увагу надано факторам негативного впливу виробництва
біопалива, зокрема просування генетично модифікованих (трансгенних) культур,
впливу на зімну клімату, виснаження ґрунту енергетичними культурами та скорочення цінних з екологічної погляду лісів. Запропоновано рекомендації відповідно до
концепції сталого розвитку та зелених технологій за умови яких можливий розвиток
інфраструктури біопалива. В статье представлены основные экологические, социальные и экономические факторы последствий использования агротоплива. Рассмотрена проблема определения
степени влияния производства разновидности биотоплива на устойчивое развитие региона. Также в статье дан анализ Украинского и международного законодательства в
отношении потребления и производства биотоплива. Особенное внимание уделено
факторам негативного влияния производства биотоплива, в частотности продвижение
генетически модифицированных (трансгенных) культур, влияние на изменение климата, истощение почвы энергетическими культурами и сокращение ценных с экологической точки зрения лесов. Предложены рекомендации в соответствии с концепцией
устойчивого развития и зелеными технологиями при условии которых возможно развитие инфраструктуры биотоплива. This article has presented an overview of the main environmental, social and economic factors
of agrofuel utilization consequences. The problem of how to determine the extent to which
biofuels can contribute widely to sustainable development was discussed in the article. It also
provided Ukrainian and international legislation analysis regarding biofuels production and
consumption. Particular consideration was given to unsustainable factors of biofuel production
like GM-crop promotion, climate change, soil degradation and deforestation. Recommendations
towards sustainable development and green technologies were suggested for biofuels
infrastructure development.