Фотодинамічний вплив EX VIVO на злоякісні лімфоїдні клітини при хронічних лімфопроліферативних захворюваннях - Гамалія, М.Ф.; Шишко, Є.Д.; Штонь, І.О.; Завелевич, М.П.; Фільченков, О.О.; Українська, Н.І.; Поліщук, О.С. (Онкологія, 2016)
Мета: дослідити зв’язок між вмістом клітин лейколізу (ЛЛ) в мазках крові при В-клітинному хронічному лімфолейкозі (В-ХЛЛ), чутливістю злоякісних лімфоїдних клітин до фотодинамічного (ФД) впливу, опосередкованого амінолевуліновою кислотою (АЛК), та проапоптогенної дії етопозиду, атакож експресією предиктивних маркерів В-ХЛЛ CD38 і Zap-70. Об’єкт і методи: досліджено зразки периферичної крові хворих на хронічні лімфопроліферативні захворювання, включаючи В-ХЛЛ, центрифужні цитопрепарати клітин крові, лімфоїдні клітини ex vivo. Застосовували методи імуноцитохімії, морфологічного дослідження для виявлення клітин ЛЛ; методи ФД впливу та визначення апоптозу методом проточної цитометрії, статистичні методи. Результати: трансформовані лімфоїдні клітини хворих на В-ХЛЛ є чутливими до ФД дії, опосередкованої АЛК, причому чутливість лімфоцитів хворих на В-ХЛЛ до пошкодження внаслідок ФД впливу суттєво перевищує цей показник у пацієнтів із поліклональним лімфоцитозом. Чутливість до ФД впливу обернено корелює зі вмістом клітин ЛЛ в препаратах. Не виявлено кореляції між загибеллю клітин внаслідок ФД впливу, опосередкованого АЛК, та індивідуальною чутливістю доіндукції апоптозу етопозидом упервинних культурах. Висновки: отримані результати свідчать про високу чутливість злоякісних лімфоїдних клітин хворих на В-ХЛЛ ex vivo до ФД дії, опосередкованої АЛК, та про можливість застосування ФД ефекту як додаткового параметра вкомплексній діагностиці хронічних лімфопроліферативних захворювань. Aim: To study the relations between the content of smudge cells in blood smears of the patients with Bcell chronic lymphocytic leukemia (B-CLL), the responsiveness of the malignant lymphoid cells to aminolevulinic acid (ALA) mediated photodynamic (PD) treatment and proapoptogenic effect of vepesid as well as the expression CD38 and Zap-70 as the predicative markers of B-CLL. Object and methods: the peripheral blood samples of patients with chronic lymphoproliferative diseases including B-CLL were examined (smears, cytospin specimens, suspension of lymphoid cells). The immunocytochemical techniques and morphological methods, PD treatment and flow cytometry analysis of apoptosis were used. Results: the malignant lymphoid cells of B-CLL patients are responsive to ALA-PD treatment ex vivo. The percentage of B-CLL cell death caused by ALA-PD treatment exceeds significantly that in the cases of polyclonal lymphocytosis. The responsiveness to ALA-PD treatment is inversely related to the content of smudge cells in the smears. The cell death caused by ALA-PD treatment does not correlate with the individual susceptibility to apoptosis induction by vepesid in primary B-CLL cell cultures. Conclusion: the results obtained demonstrate the high susceptibility of the malignant lymphoid cells of B-CLL patients to ALA-PD treatment ex vivo.