Тестування на поліморфні варіанти гена CYP 2D6*4 у пацієнток із доброякісною патологією та раком органів жіночої репродуктивної системи з родин із сімейним раковим синдромом - Палійчук, О.В.; Россоха, З.І.; Поліщук, Л.З.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2017)
Мета: визначити генетичний ризик внеску поліморфізму гена CYP*2D6
у розвиток доброякісних та злоякісних пухлин органів жіночої репродуктивної системи (ОЖРС) у пацієнток із обтяжених на рак родин. Об’єкт
і методи:
представлено результати комплексного клінічного, морфологічного, клініко-генеалогічного і молекулярно-генетичного обстеження 210 жінок: 90 хворих на
рак ОЖРС, у
тому числі пацієнток із
первинно-множинними пухлинами, з агрегацією пухлинної патології у родинах; 65
пацієнток
з доброякісною патологією ОЖРС; 55
жінок — група контролю без ускладненого сімейного онкологічного анамнезу.
Результати:
встановлено, що
у родинах хворих із доброякісною та злоякісною патологією ОЖРС наявні
злоякісні пухлини переважно молочної залози та/або яєчника і шлунково-
кишкового тракту, що відповідає синдрому Лінча ІІ типу (сімейний раковий синдром). Молекулярно-генетичне дослідження геномної ДНК периферичної крові та гістологічних зрізів пухлин на SNP гена CYP 2D6*4 у пацієнток із доброякісною патологією та у хворих на рак ОЖРС виявило
вірогідне підвищення частоти генотипів 1846GA + 1846АА. Статистична
обробка одержаних результатів показала, що за
наявності несприятливого поліморфного варіанта в гомо- або гетерозиготному стані ризик розвитку доброякісної патології (odds ratio за 95% довірчого інтервалу) зростає
в 2,34 раза, а ризик виникнення раку ОЖРС — в 2,25
раза.
Висновок: одержані результати свідчать про доцільність визначення поліморфізму гена
CYP 2D6*4 для оцінки ризику виникнення доброякісної і злоякісної патології ОЖРС при проведенні медико-генетичного обстеження жінок з обтяженим на рак сімейним анамнезом. Objective
:
to determine the risk of genetic
contribution of polymorphism of CYP 2D6
gene in the
development of benign and malignant tumors of the female reproductive system (FRS) in patients with severe
cancer families.
Object and methods:
the results of complex clinical, morphological, and clinical-genealogical and molecular genetic examinations of 210
women:
90
patients with cancer of the FRS, including patients
with primary multiple tumors, with aggregation of tumor
pathology in families; 65
patients with benign pathology, 55
women — the control group without complicated
family cancer history.
Results:
it was found that in families of patients with benign and malignant diseases, the
malignant tumors primarily of the breast and/or ovarian
and gastro-intestinal tract were observed, which corresponds to the syndrome of Lynch type II (cancer family
syndrome). Molecular genetic study, genomic DNA of
peripheral blood and histological sections of the tumors
on gene SNP CYP 2D6*4 patients with benign disease
and cancer patients, family tumors of reproductive system revealed a significant increase in the frequency of
genotypes 1846GA + 1846АА. Statistical processing of
the obtained results showed that in the presence of adverse polymorphic variant in homo- or heterozygous condition, the risk of developing benign breast disease (odds
ratio, 95%
confidence interval) increased 2.34
times,
and the risk of cancer family tumors of reproductive system
— 2.25
times.
Conclusion:
the obtained results indicate the feasibility of determining the gene polymorphism of CYP
2D6*4 to assess the risk of benign and
malignant pathology in the medico-genetic examination of women with family cancerhistory.