Імунологічні показники пацієнтів з гліомами залежно від інфікування пухлин герпесвірусами - Бєльська, Л.М.; Лісяний, М.І.; Ключникова, А.І. (Онкологія, 2017)
Мета:
дослідити наявність цитомегаловірусу (ЦМВ) та вірусу Епштейна
— Барр (ВЕБ) в
гліальних пухлинах головного мозку та деякі імунологічні
показники хворих цієї категорії залежно від особливостей вірусної інфекції.
Об’єкт і методи:
досліджено
25
біоптатів гліальних пухлин, 64
зразки сироватки крові, 63
зразки периферичної крові (36 — нейроонкологічних
хворих, 20 — інфікованих ЦМВ або ВЕБ без пухлинної патології, 7 — донорів). Проведено визначення наявності вірусів за
допомогою полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР); фенотипу лімфоцитів периферичної крові методом
цитофлюориметрії з використанням відповідних комбінацій МкАТ; рівня
циркулюючих імунних комплексів (ЦІК).
Результати:
у хворих з гліомами
в тканині пухлин методом ПЛР виявлено ДНК ЦМВ у 16%, ВЕБ — 44%,
ЦМВ + ВЕБ — 8% зразків. Персистенцію цих вірусів найчастіше визначали (у 75% випадків) в гліомах III–IV
ступеня анаплазії. До оперативного втручання у хворих виявили лейкоцитоз, зменшення відносної кількості лімфоцитів, тенденцію до
зниження вмісту CD8⁺
Т-лімфоцитів, статистично вірогідні зміни відносної та абсолютної кількості В-лімфоцитів
(збільшення) та CD16⁺
клітин (зменшення), а також підвищення рівня ЦІК.
Зазначені зміни найбільшою мірою були виражені у хворих з інфікованими
герпесвірусами пухлинами.
Висновок:
інфікування герпесвірусами асоційоване в основному з високим ступенем анаплазії гліальних пухлин головного мозку, а також із більш вираженими змінами імунологічних показників,
які свідчать про пригнічення Т-клітинної ланки імунної системи та активацію гуморальної імунної відповіді Summary.
Aim:
to explore the presence of cytomegalovirus (CMV) and Epstein — Barr virus (EBV) in glial tumors and some immunological parameters of this category
patients depending on the characteristics of viral infection.
Object and methods:
25
biopsies of glial tumors were investigated, 64
serum samples, 63
samples of peripheral blood
(36 — neuro-oncological patients, 20 — patients infected
with CMV or EBV without tumor pathology, 7 — donors). A
virus determination was carried out using polymerase chain
reaction (PCR); phenotype of peripheral blood lymphocytes
determined by flow cytofluorometry using appropriate combinations of monoclonal antibodies; and levels of circulating immune complexes (CIC).
Results:
in tumors’ tissue of
patients with brain gliomas DNA CMV by PCR detected
in 16%, EBV — 44%, CMV + EBV — 8% of the samples.
The persistence of these viruses was determined (in 75% of
cases) in glioma anaplasia III–IV
degree. Before surgery
patients showed leukocytosis, reducing the relative amount
of lymphocytes, a tendency to decrease of CD8
⁺
T-lymphocytes, statistically significant changes relative and absolute
number of B-lymphocytes (increase) and CD16+ cells (reduction) and increasing the level of CIC. These changes
were most pronounced in patients infected with herpesvirus tumors.
Conclusion:
herpesvirus infection associated
mainly with a high degree of anaplasia glial brain tumors,
and with more pronounced changes in immunological parameters that indicate suppression of T-cell level and activation of the immune system humoral immune response.