Молекулярно-біологічні особливості серозного раку яєчника хворих з агрегацією пухлинної патології у родоводах - Несіна, І.П.; Юрченко, Н.П.; Глущенко, Н.М.; Проскурня, Л.А.; Бучинська, Л.Г. (Онкологія, 2017)
Мета: дослідити експресію низки біомолекулярних маркерів у пухлинній тканині хворих на серозний рак яєчника (РЯ) з різним типом обтяженості родоводів онкологічною патологією. Об’єкт і методи: зразки операційного матеріалу 39 пацієнток із РЯ (середній вік 49,9 ± 8,0 року) з ІІІ–ІV стадією
пухлинного процесу; 24 хворі (І група) мали здорових родичів, 8 (ІІ група) —
агрегацію у родоводах раку молочної залози (РМЗ) і РЯ та 7 (ІІІ група) —
агрегацію у родоводах раку ендометрія (РЕ) та раку органів шлунково-кишкового тракту (РОШКТ). Проведено імуногістохімічне дослідження білків
р53, BRCA1, рецепторів естрогенів і прогестерону (ER і PR), маркера проліферуючих клітин — Кі-67 та щільності мікросудин. Результати: встановлено, що ядерна локалізація білка BRCA1 наявна у пухлинах 9 (23,7%) хворих зі спорадичними формами РЯ і 2 (5,3%) — з агрегацією у родоводах РЕ/
РОШКТ та не виявлена у пухлинах пацієнток з накопиченням у сім’ях РЯ/
РМЗ. Найбільшу кількість клітин з експресією р53 визначено у пухлинах хворих ІІ групи (48,8 ± 2,5%) порівняно з новоутвореннями у хворих І (34,6 ±
1,4%) і ІІІ (17,8 ± 1,8%) груп. Частота пухлин з негативним рецепторним
фенотипом (ER–PR–) у І, ІІ і ІІІ групах становила 33,3; 50,0 та 28,6%, середня кількість проліферуючих клітин — 25,9 ± 1,4; 32,2 ± 2,7 і 33,1 ± 2,8%
відповідно. Щільність мікросудин у відповідних пухлинах становила 71,3 ±
2,9; 64,4 ± 2,1 і 38,6 ± 1,8 судини на 1 мм2
пухлинної тканини. Висновок:
фенотипові особливості новоутворень хворих на серозний РЯ асоціюються
з певним типом обтяженості їх родинного анамнезу онкологічною патологією, можуть відображати патогенетичні особливості, які передують виникненню захворювання, і бути предиктивними показниками виживаності
хворих. Виявлені відмінності необхідно враховувати при призначенні пацієнткам із РЯ персоніфікованої протипухлинної терапії. Aim: determining expression of biomolecular
markers in tumor tissue of patients with serous ovarian cancer (OC) with different types of cancer aggregation in pedigrees. Object and methods: 39 samples of surgical specimens of patients with ОС (average age 49.9 ± 8.0 years)
with III–IV stages of tumor, including 24 patients (group
I) were healthy relatives, 8 (group II) — aggregation in
the pedigrees of breast or ovarian cancer (BC/OC) and 7
(group III) — aggregation in relatives of endometrial or
gastrointestinal cancer (EC/GIC). Animmunohistochemical study of p53 and BRCA1 proteins, estrogen and progesterone receptors (ER and PR), a marker of proliferating
cells — Ki-67 and microvessel density were investigated.
Results: it was showed that, nuclear localization of protein BRCA1 were observed in tumors of 9 (23.7%) patients
with sporadic forms of OC and in 2 patients (5.3%) of aggregation in pedigrees EC/GIC and not detected in the tumors of patients with BC/OC accumulation in pedigrees.
The greatest number of tumor cells with p53-expressing
identified in the patients of second group (48.8 ± 2.5%)
compared the patients of first (34.6 ± 1.4%,) and third
(17.8± 1.8%) groups. The frequency of tumors with negative receptor phenotype (ER−PR−) by expressing estrogens
and progesterone receptors in the first, second and third
groups were 33.3; 50.0 and 28.6%, the average number
of proliferating cells, respectively, 25.9 ± 1.4; 32.2 ± 2.7
and 33.1 ± 2.8%. Microvessel density in tumors respectively, 71.3 ± 2.9; 64.4 ± 2.1 and 38.6 ± 1.8 vessels on
1 mm2
of tumor. Conclusion: it was found that of phenotypic specifications of the tumors of OC patients are associated with their family history on cancer and can reflect the characteristics of pathogenic changes that precede
the emergence of the disease and be predictive indicator
of survival of patients. The identified differences must be
considered, when assigning with OC patients personalized
anticancer therapy.