Прогностичне значення показників редокс-стану крові у хворих на рак молочної залози - Бурлака, А.П.; Ганусевич, І.І.; Вовк, А.В.; Лукін, С.М.; Вірко, С.В. (Онкологія, 2018)
Мета: дослідити рівень церулоплазміну (ЦП), трансферину (ТФ), NOгемоглобіну (NO-Hb), метгемоглобіну (MetHb), супероксид- та NO-генеруючої
активності нейтрофілів та матриксних металопротеїназ-2 і -9 (ММП-2 і -9)
у крові хворих на рак молочної залози (РМЗ) ІІ–ІІІ стадії з різним гормонорецепторним статусом пухлин. Об’єкт і методи: досліджено кров хворих наРМЗ
в репродуктивному та постменопаузальному віці. Рівень ЦП, ТФ, «вільного»
заліза, геміхромів, MetHb, NO-Hb та убісеміхінону досліджували методом
електронного парамагнітного резонансу (ЕПР) у низькотемпературному режимі (77 К). Швидкість генерування супероксидних радикалів (СР) нейтрофілами визначали методом ЕПР при кімнатній температурі з використанням спінового уловлювача TEMPONE-H («Sigma»). NO-генеруючу активність
нейтрофілів крові оцінювали методом ЕПР з використанням технології Spin
Traps за температури 77 K (спіновий уловлювач — діетилдитіокарбамат).
Рівень активних форм желатиназ у сироватці крові визначали методом зимографії у поліакриламідному гелі. Результати: у пацієнток репродуктивного та постменопаузального віку з ER(+)/PR(+) та ER(−)/PR(−) статусом
пухлин рівень ЦП перевищував значення, характерні для донорів, а рівень ТФ
був достовірно нижчий. Вміст у крові NO-Hb був найвищим у хворих на РМЗ
в постменопаузальному віці з ER(−)/PR(−) статусом пухлин та прямо корелював з NO-генеруючою активністю нейтрофілів (r = 0,56; р < 0,05). Активність ММП-9 у сироватці крові хворих з ER(−)/PR(−) статусом новоутворення у 3,3 раза достовірно перевищувала таку у пацієнтів з ER(+)/PR(+).
Укрові 78% хворих наРМЗ постменопаузального віку зER(−)/PR(−) виявлено
підвищення вмісту метаболітів естрогенів — хінонів та убісеміхінонів, рівень
останніх прямо корелював зі стадією пухлинного процесу (r = 0,58; р < 0,05).
Встановлено, що нейтрофіли в крові хворих репродуктивного віку з ER(+)/
PR(+) та ER(−)/PR(−) генерують СР зі швидкістю, яка відповідно у 9 та
18 разів вища порівняно з донорами, а NO — більше ніж у 12 разів незалежно
від гормонорецепторного статусу пухлин. Висновок: виявлено порушення редокс-стану крові у хворих на РМЗ, зміни якого залежать від гормонорецепторного статусу пухлин, зокрема ER(+)/PR(+) та ER(−)/PR(−). Objective: to investigate the level of ceruloplasmin (CP), transferrin (TF), NO-hemoglobin (NO-Hb), methemoglobin (MetHb), superoxideand NO-generating activity of neutrophils and matrix metalloproteinases-2 and -9 (MMP-2 and -9)
in the blood of patients with breast cancer in connection with the hormone receptor status of tumors
of patients with breast cancer in ІІ–ІІІ stages. Object and methods: blood samples were studied in patients with breast cancer II–IIІ stages in reproductive
and postmenopausal age. The level of CP, TF, «free»
iron, hemichromes, MetHb, NO-Hb, and ubisemiquinone was investigated by the method of electron
paramagnetic resonance (EPR) in a low-temperature mode (77 K). The rate of generation of superoxide radicals (SR) by neutrophils was determined by
EPR method at room temperature using the spin capture TEMPONE-H («Sigma»). The NO-generating
activity of blood neutrophils was determined by the
EPR method using Spin Traps technology at a temperature of 77 K (spin trap — diethyldithiocarbamate). The level of active forms of gelatinase in serum was determined by zymography in a polyacrylamide gel. Results: in patients with reproductive and
postmenopausal age with ER(+)/PR(+) and ER(−)/
PR(−) status, the level of CP exceeded the values
characteristic of donors, and the level of TF in them
was significantly lower than control. An increase in
NO-Hb content in blood was observed, this indicator
was highest in postmenopausal patients with ER(−)/
PR(−) status and directly correlated with NO-generating activity of neutrophils (r = 0.56; p < 0.05).
The activity of MMP-9 in the serum of patients with
ER(−)/PR(−) status in 3.3 times significantly exceeded that for patients with ER(+)/PR(+) status.
In the blood of 78% of patients with postmenopausal
breast cancer with the status of tumors with ER(−)/
PR(−), increased content of estrogen metabolites —
quinones and ubisemiquinones was observed. The level of the latter was directly correlated with the stage
of the tumor process (r = 0.58; p < 0,05). It has been
established that neutrophils in the blood of patients
of reproductive age with ER(+)/PR(+) and ER(−)/
PR(−) status of tumors generate SR with a rate 9 and
18 times higher compared to donors, respectively, and
NO — more than 12 times in both subgroupes. Conclusion: reactions of the redox state of the blood in patients with breast cancer, whose changes depend on
the hormone receptor status of the tumors, in particular ER(+)/PR(+) and ER(−)/PR(−), are revealed.