Щодо розподілу органічних сполук антропогенного походження в геолого-екологічних системах донних осадків окремих ділянок Чорноморського басейну - Ємельянов, В.О.; Довбиш, С.М.; Насєдкін, Є.І.; Цимбалюк, К.К. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2018)
Стаття присвячена проблемі розподілу стійких органічних забруднювачів в геолого-екологічних системах донних осадків ділянок континентального схилу Чорноморської улоговини. Зокрема, визначено особливості змін концентрацій низки хлорорганічних пестицидів та поліциклічних ароматичних вуглеводнів у вертикальному інтервалі верхніх шарів відкладів. Розглянуто природу процесів пересування забруднювачів у шарах осадків різного віку та накопичення їх у певних речовинно-генетичних типах осадків. Статья посвящена проблеме распределения стойких органических загрязнителей в геологоэкологических системах донных осадков участков континентального склона Черноморской котловины. В частности, определены особенности изменений концентраций ряда хлорорганических пестицидов и полициклических ароматических углеводородов в вертикальном интервале верхних слоев отложений. Рассмотрены вопросы природы процессов передвижения загрязнителей в слоях осадков разного возраста и накопление их в определенных вещественно-генетических типах осадков. The article is devoted to the problem of distribution of persistent organic pollutants in geological and ecological systems of bottom sediments of the sections of the continental slope of the Black Sea basin. In particular, specific features of changes in the concentration of a number of organochlorine pesticides and polycyclic aromatic hydrocarbons in the vertical interval of the upper layers of sediments have been determined. The problems of the nature of the processes of movement of pollutants in sediment layers of different ages and their accumulation in certain real-genetic types of precipitation.