Імуногістохімічні фактори прогнозу розвитку метастазів остеосаркоми - Ковальчук, П.А.; Дєдков, А.Г.; Кротевич, М.С. (Онкологія, 2017)
Мета:
визначити прогностичне значення експресії імуногістохімічних маркерів р53, P-глікопротеїну (Pgp), VEGF при остеосаркомі (ОС).
Об’єкт і методи:
ОС первинна та з метахронними метастазами в легені. Експресію р53, Pgp, VEGF визначали імуногістохімічним методом. Виживаність хворих оцінювали за методом Каплана — Мейєра, достовірність результатів — за t-критерієм Стьюдента.
Результати:
для визначення рівня експресії р53, Pgp, VEGF проведено імуногістохімічний аналіз біопсійного матеріалу 123 хворих на ОС. Виявлено варіабельність експресії VEGF
і доведено, що рівень експресії цього маркера не може бути використаний
як незалежний прогностичний чинник при ОС. Встановлено прогностичну значущість р53, Pgp при ОС. Виявлено пряму кореляційну залежність між експресією p53 і Pgp та розвитком метастазів ОС у легенях.
Висновки:
молекулярно-біологічне дослідження p53 та Pgp дає можливість визначити групу сприятливого прогнозу у пацієнтів з ОС. Aim:
to determine the prognostic value of expression of immunohistochemical markers p53, P-
glycoprotein (Pgp), VEGF in patienys with osteosarcoma (OS). Subjects and methods: primary OS and OS with lung metastases. Expression of p53, Pgp, VEGF
was determined by immunohistochemical method. The survival rate of patients was assessed by Kaplan — Meier method, the accuracy of results — by Student’s
t-criterion.
Results:
for determine the expression level of p53, Pgp, VEGF was performed immunohistochemical analysis of biopsy material of 123 patients with OS. The expression of VEGF demonstrated that
this marker can not be used as an independent prognostic marker in patients with OS. Prognostic significance of p53, Pgp in patients with OS was established.
The correlation of p53 and Pgp expression dependents on OS metastases in the lungs.
Conclusion:
molecular biological research of p53 and Pgp makes it possible to identify a group with good prognosis among patients with OS.