Особливості експресії IL-10 у зв'язку з деякими факторами пухлинного мікрооточення та клінічним перебігом раку шлунка - Гуменюк, Л.Д.; Меренцев, С.П.; Ганусевич, І.І. (Онкологія, 2017)
Вивчення розвитку запальних процесів слизової оболонки, які в умовах імунного дисбалансу призводять до злоякісної трансформації епітелію, є одним
з важливих аспектів дослідження патогенезу раку шлунка (РШ). В основі уникнення пухлиною імунного нагляду і неспроможності імунної відповіді лежать різні механізми, результатом яких є формування імуносупресивного фону в пухлинному мікрооточенні. Перспективними для вивчення
в цьому напрямку є цитокін інтерлейкін-10 (ІL-10) та взаємозв’язки його
експресії з клітинними факторами пухлинного мікрооточення, зокрема
пухлиноасоційованими макрофагами (ПАМ) та процесами неоваскуляризації. Мета: дослідити особливості експресії IL-10 у тканині РШ залежно від клініко-патологічних характеристик пухлинного процесу, визначити зв’язки між кількістю IL-10-позитивних (IL-10⁺) клітин та ПАМ
і щільністю мікросудин (ЩМС) в тканині РШ, оцінити значення IL-10⁺-
клітин у клінічному перебігу захворювання. Об’єкт і методи: дослідження
проведено на зразках пухлинної тканини 112 хворих на первинний РШ І–
ІV стадії (pT1–4pN0–2pM0–1), використано імуногістохімічні, статистичні методи. Результати: кількість IL-10⁺-клітин є більшою на ранніх
стадіях захворювання, а також у гіперваскуляризованих пухлинах та в пухлинах з великою кількістю ПАМ. Хворі на РШ, у пухлинах яких кількість
IL-10⁺-клітин < 45%, ПАМ < 23% та ЩМС < 142 мкс/мм2
(при категорії Т1–3), живуть достовірно довше та мають нижчий ризик несприятливого перебігу захворювання, ніж пацієнти із відповідно вищими показниками. Висновки: кількість IL-10⁺-клітин в пухлині асоційована з пропухлинними факторами мікрооточення (ПАМ та ЩМС) та в сукупності
з ними може бути використана в контролі перебігу захворювання у пацієнтів із РШ з метою корекції протипухлинної терапії. A study of the development of inflammatory processes of the mucous membrane, which in conditions of immune imbalance, leading to malignant transformation of the epithelium, is one of the important aspects of the pathogenesis of gastric cancer (GC). The
basis of avoidance of tumor immune surveillance and
the failure of the immune response are different mechanisms that result in the formation of immunosuppressive
background of tumor microenvironment. Perspective in
this respect is the exploring of the cytokine interleukin-10
(IL-10) and the relationship of its expression with cell
factors of tumor microenvironment particular tumor-associated macrophages (TAM) and the process of neovascularization. Objective: to investigate the features of expression of IL-10 in the tissue of GC depending on the
clinical and pathological characteristics of the tumor
process, to determine relationships between the number
of IL-10-positive (IL-10⁺) cells and TAM and microvascular density (MVD) in tissue GC, to assess the importance of IL-10⁺ cells in the clinical course of the disease. Object and methods: the study was conducted on
samples of tumor tissue of 112 patients in the primary
GC I–IV stage (pT1–4pN0–2pM0–1), immunohistochemical and statistical methods were used. Results:
the number of IL-10+ cells are more in the early stages
of the disease, as well as in hyper vascularized tumors
and tumors with a large amount of TAM. Patients with
GC, in tumors where the number of IL-10⁺ cells were
< 45%, TAM < 23% and MVD < 142 mcv/mm2
(with
categories T1–3), live significantly longer and have lower risk of adverse course of the disease than patients with
correspondingly higher rates. Conclusions: the number
of IL-10+ cells in the tumor is associated with protumor factors in the microenvironment (TAM and MVD),
and combined with them can be used in monitoring the
course of disease in patients with GC for correction antitumor therapy.