Лімфоїдна інфільтрація та її вплив на ефективність передопераційної хіміотерапії при різних молекулярних підтипах місцево-поширеного раку молочної залози - Верьовкіна, Н.О.; Сивак, Л.А.; Кротевич, М.С. (Онкологія, 2017)
Мета: визначити особливості лімфоїдного інфільтрату в тканині пухлини та його вплив на ефективність неоад’ювантної хіміотерапії при різних молекулярних підтипах місцево-поширеного раку молочної залози (РМЗ). Об’єкт і методи: досліджували операційний матеріал 62 хворих на місцево-поширений РМЗ T1–3N0–3M0 стадії. Ступінь
лікувального патоморфозу та обсяг лімфоїдної інфільтрації (ЛІ) оцінювали в препаратах, забарвлених гематоксиліном та еозином. Виявлення
біомолекулярних маркерів здійснювали на депарафінізованих зрізах пухлин молочної залози імуногістохімічним методом. Результати: встановлено, що V ступінь лікувального патоморфозу (повна патоморфологічна відповідь) за класифікацією Miller — Payne був у 2 (3,3%) пацієнток,
IV — у 7 (11,3%), III — у 50 (80,6%), II — у 3 (4,8%) хворих, I ступеня
лікувального патоморфозу не зафіксовано у жодної пацієнтки. Виявлено, що низький (+) рівень ЛІ спостерігався у 20 (32,25%) пацієнток,
помірний (++) — у 22 (35,5%) та значний (+++) — у 20 (32,25%) хворих. Встановлено, що обсяг ЛІ та особливості фенотипу субпопуляцій
лімфоцитів, які його утворюють, відрізнялися при різних молекулярних підтипах РМЗ (р = 0,01). Неоад’ювантна хіміотерапія була достовірно ефективнішою у пацієнток зі значним (+++) рівнем ЛІ. Висновок: необхідне подальше вивчення предиктивного та прогностичного значення параметрів ЛІ при різних молекулярних підтипах РМЗ
з метою включення їх у діагностичні та терапевтичні алгоритми
при цьому захворюванні. Aim: to asses the features of tumor-infiltrating lymphocytes (TILs) and their impact on the effectiveness of the perioperative chemotherapy in different
molecular subtypes of the locally advanced breast cancer.
Object and methods: tumor tissue samples of 62 breast
cancer patients with clinical stage T1–3N0–3M0 were
assessed. TILs level and pathomorphological response
to perioperative chemotherapy were evaluated in tissue
samples stained with hematoxylin and eosin. We studied the post-treatment CD4+, CD8+, FOXP3 tumor-infiltrating immune cells and Ki-67 positive cells by immunohistochemistry. Results: pathological complete
response (pCR) according to Miller — Payne classification to neoadjuvant chemotherapy was identified
in 2 (3,3%) patients, the fourth level — in 7 (11.3%)
patients, the third — in 50 (80, 6%) patients, the second — in 3 (4.8%) patients, the first-degree treatment
pathomorphosis was not found in our study. Low levels
of TILs were identified in 20 patients (32,25%), high
levels of TILs were identified in 20 (32,25%) patients
as well, and intermediate levels of TILs were identified
in 22 (35,50%) patients. Immune cell profiles and TILs
levels were found to differ in different molecular subtypes of breast cancer (р = 0,01). Neoadjuvant chemotherapy was significantly more effective in patients with
a high levels of TILs. Conclusion: further study of predictive and prognostic values of TILs and immune cell
profiles in different molecular subtypes of breast cancer
is necessary for the purpose to include them in diagnostic and therapeutic algorithms for this disease.