Автор пісні, що стала народною - Задорожний, В. (Слово і Час, 2012)
Стаття присвячена дослідженню фольклоризації вірша А. Свидницького “Вже більше літ
двісті”. Народнопоетичні варіанти цього твору, що став піснею, відображають різні способи
його засвоєння народною психологією. З одного боку, це перетворення його на політичну пісню
з виразною ідейною спрямованістю, а з другого – на твір епічного характеру, у якому історична
конкретика розпливається в типовому українському народнопоетичному топосі. The article focuses on the folklorization of Anatoliy Svydnytsky’s poem “For More Than 200 Years
Now”. The folklore variants of the poem that became a popular song reflect various ways of its
appropriation through the people’s psychology. On the one hand, we deal here with its transformation
into a political song with clear ideological background; on the other hand, though, it turns out to be an
epic text which dissolves the tangible historical facts in a typical topos of Ukrainian folklore. Статья посвящена исследованию фольклоризации
стихотворения А. Свидницкого “Уже больше двухсот лет”.
Народнопоэтические варианты этого произведения, ставшего
народной песней, отражают различные способы его освоения
народной психологией. С одной стороны, это преобразование его
в политическую песню с выразительной идейной направленностью,
а с другой – в произведение эпического характера, в котором
историческая конкретика расплывается в типичном украинском
народнопоэтическом топосе.