Статистика смерчів на території України на основі нових даних - Ващенко, В.М.; Кордуба, І.Б.; Лоза, Є.А.; Патлашенко, Ж.І.; Банніков, О.О.; Кризська, Ю.М. (Геофизический журнал, 2018)
У даній роботі на основі нових даних семи каталогів екстремальних погодних явищ Європи і країн колишнього СРСР створено зведений каталог в який увійшли 6298 повідомлень про спостереження смерчів і на його основі побудовано географічний розподіл зареєстрованих смерчів різних типів і потужностей на територіях України, Білорусі, Молдови, Польщі, Румунії, Угорщини та інших найближчих до України територій Європи за період 1119—2017 рр. в довготно-широтному діапазоні 21—65° сх. д. і 44—71° пн. ш. В данной работе на основе новых данных семи каталогов экстремальных погодных явлений Европы и стран бывшего СССР создан сводный каталог в который вошли 6298 сообщений о наблюдении смерчей и на его основе построены географические распределения зарегистрированных смерчей различных типов и мощностей на территориях Украины, Беларуси, Молдовы, Польши, Румынии, Венгрии и других ближайших к Украине территорий Европы за период 1119-2017 гг. в долготно-широтном диапазоне 21-65° в. д. и 44-71° с. ш. In the present paper; based on the new data of seven severe weather catalogs of Europe and former USSR a merged catalog was created containing 6298 tornado sighting records. On this basis the geographical distribution of recorded tornadoes of all types and intensities in Ukraine; Belarus; Moldova; Poland; Romania; Hungary and other European countries near Ukraine in 1119—2017 within 21—65 °E and 44—71 °N was mapped.