Десятирічний досвід виконання резекцій печінки - Бурлака, А.А.; Васильєв, О.В.; Звірич, В.В.; Колеснік, О.О. (Онкологія, 2017)
Мета: вивчення ефективності та безпеки резекцій печінки у пацієнтів онкоурологічного, онкогінекологічного профілю, хворих на рак молочної залози
(РМЗ), рак шлунка (РШ), колоректальний рак та зі злоякісними новоутвореннями (ЗН) інших локалізацій, прооперованих з приводу метастатичного
ураження печінки в Національному інституті раку. Об’єкт і методи: проведено ретроспективний аналіз результатів комбінованого лікування хворих
ізметастатичним ураженням печінки (631 клінічний випадок) на основі бази
даних Національного канцер-реєстру України Національного інституту раку.
Найбільшу частку цієї когорти становили пацієнти із метастатичним колоректальним раком (мКРР) — 344 (55%), де у 203 випадках метастатичне
ураження мало метахронний характер. Приблизно однакові за кількістю були
групи пацієнток онкогінекологічного профілю — 78 (12%), хворих на РМЗ —
72 (11%) та на РШ — 70 (11%). Менші за кількістю групи пацієнтів зі ЗН
урологічної зони — 29 (5%) та ЗН інших локалізацій — 38 (6%). Результати:
більшість тяжких ускладнень було зареєстровано у хворих намКРР, які перенесли великі резекції печінки, в тому числі при мультивісцеральних та комбінованих оперативних втручаннях. Віддалені результати залежали від гістологічної приналежності тканини метастазів в оперованій печінці. Намомент
проведення аналізу кумулятивна 5-річна виживаність становила: у хворих
зі ЗН урологічної зони — 30%, мКРР — 32%, РМЗ — 37%, ЗН інших локалізацій — 43%, з онкогінекологічною патологією — 51%. Висновок: віддалені
результати хірургічного лікування залежать від клініко-патологічних даних
та гістологічного походження первинної пухлини. За безпосередніми результатами резекцій печінки та даними щодо кумулятивної 5-річної виживаності хірургічне лікування хворих з метастазами «не мКРР» є безпечним та доцільним; має бути розроблена та застосована статистична модель визначення показань до резекцій печінки у таких хворих. Objective: to study the efficacy and safety
of liver resections in urologic and gynecologic cancer patients, patients with breast cancer (BC), gastric (GC),
colorectal cancer and malignant neoplasms (MN) other
sites that were operated on for metastatic lesions of the
liver at the National Cancer Institute. Materials and
methods: retrospective analysis of results of combined
treatment of patients with metastatic lesions of the liver
(631 clinical cases) based on the database of the National Cancer Registry of Ukraine of the National Cancer Institute. The largest share of this cohort included
patients with metastatic colorectal cancer (mCRC) —
344 (55%), where in 203 cases, the metastatic lesion
was wearing metachronous character. Approximately
equal number of patients were oncogenicologically patients — 78 (12%), patients with BC — 72 (11%) and
GC — 70 (11%). Smaller number were of patients with
urological cancer — 29 (5%) and other cancer localizations — 38 (6%). Results: the majority of severe complications were registered among patients with mCRC undergoing «large» liver resection, including multivisceral
and combined surgical interventions. Long-term results
depended on histology supplies tissue metastases in the
operated liver. At the time of analysis, the cumulative
5-year survival was: patients with urological malignant
zone — 30%, mCRC — 32%, BC — 37%, malignant tumors of other localizations — 43%, of oncoginecological
patients — 51%. Conclusion: long-term results of surgical treatment depend on clinical-pathological data and
the histological origin of the primary tumor. For direct
results of liver resections and data on the cumulative
5-year survival rate of surgical treatment of patients with
cancer «not mCRC» is safe and feasible; should be developed and applied statistical model development the
indications for liver resections in these patients.