Інвазійний фронт карцином: морфологічні та молекулярні особливості, асоціація з прогресуванням пухлинного росту - Поліщук, Л.З.; Магась, Т.А. (Онкологія, 2017)
Метою огляду є аналіз сучасних наукових відомостей щодо структурних і функціональних особливостей інвазійного фронту пухлин як зони активного формування інвазійного та метастатичного фенотипу пухлинних клітин (ПК) на кордоні з прилеглою сполучною тканиною. Показана складність і взаємнозумовленість молекулярно-генетичних, біохімічних і цитоморфологічних змін ПК, асоційованих з активацією їхньої інвазії — кардинального етапу прогресування пухлинного процесу. Важливою морфологічною характеристикою інвазійного фронту пухлин є наявність кластерів ПК з фенотипом пухлинного брунькування, який розглядають як маркер між- та інтрапухлинної гетерогенності та морфологічний критерій для оцінки агресивності пухлин епітеліального генезу. The aim of the review is to analyze the current data of structural and functional features of the invasive tumor front as an active formation zone of the invasive and metastatic phenotype of tumor cells at the border with the surrounding connective tissue. The complexity and mutual dependence of molecular, genetic, biochemical and cytomorphological changes of the tumor cells, associated with the activation of their invasion — the cardinal stage of the progression of the tumor process, is shown. An important morphological characteristic of invasive tumor front is the presence of tumor budding cluster of tumor cells that are considered as markers of inter- and intratumor heterogeneity and a morphological criterion for assessing the aggressiveness of tumors of the epithelial genesis.