Доля, Дім і Дорога у творчості Анатолія Шевчука - Даниленко, В. (Слово і Час, 2012)
У статті розкрито роль архетипів Долі, Дому й Дороги у творчості письменника-дисидента Анатолія Шевчука в контексті українського дисидентського руху 60–70 рр. ХХ ст. Творчість Анатолія Шевчука подається в порівнянні із творчістю його брата Валерія Шевчука, Григора Тютюнника, Марії Цуканової. Проаналізовано також тюремний цикл прози письменника “Чорний човен неволі”. The article shows the role of the archetypes of Fate, House and Road in creativity of the writerdissident Anatoly Shevchuk in the context of the Ukrainian dissident movement of 60-70 of the twentieth century. Creativity of Anatoly Shevchuk is compared to the work of his brother Valeri Shevchuk, Grigor Tyutyunnyk, Maria Tsukanova. The prison cycle prose writer “Slavery black boat” is also analyzed. В статье раскрывается роль архетипов Судьбы, Дома и Дороги в творчестве писателя-диссидента Анатолия Шевчука в контексте украинского диссидентского движения 60–70 годов ХХ века. Творчество Анатолия Шевчука подается в сравнении с творчеством его брата Валерия Шевчука, Григора Тютюнника, Марии Цукановой. А также анализируется тюремный цикл прозы писателя “Черная лодка неволи”.