“Грайте в міру почуттів Шевченка…”: Огляд відзначених Шевченківською премією романів, повістей, новел (1962–2012) - Наєнко, М. (Слово і Час, 2012)
Йдеться про прозові твори українських письменників, які відзначалися Державною
(національною) премією України імені Тараса Шевченка протягом останніх 50-ти років (1962-
2012). Автор аналізує ці твори за жанровими ознаками (новела, повість, роман), тематичною
приналежністю (твори сучасної дії й історичного дискурсу) та ідейно-стильовою спрямованістю
(соцреалістичний канон, романтичне забарвлення, тяжіння до постмодерну). Статья посвящена прозаическим произведениям
украинских писателей, которые отмечены Государственной
(национальной) премией имени Тараса Шевченко в последние 50 лет
(1962-2012).
Автор обращает внимание на жанровые особенности премированных
призведений (новелла, повесть, роман), их тематическую принадлежность
(история и современность), а также идейно-стилевую направленность
художественной мысли писателей (соцреалистический канон,
романтическая окрашенность, постмодернистские черты письма).