Міжнародна наукова конференція «Стовбурові нормальні і пухлинні клітини: відкриття, діагностика і терапія», 5–6 жовтня 2017 р., Київ - Ганусевич, І.І. (Онкологія, 2017)
5–6
жовтня 2017 р. в Інституті експериментальної патології, онкології
і радіобіології ім. Р.Є. Кавецького Національної академії наук (НАН) України (далі — Інститут) відбулася Міжнародна наукова конференція «Стовбурові нормальні і пухлинні клітини: відкриття, діагностика і терапія». Вивчення проблеми стовбурових клітин є традиційним для Інституту. У 1977
р.
саме тут було проведено І Міжнародний симпозіум «Роль стовбурових клітин в лейкозо- та канцерогенезі», а у 1981
р. — ІІ Міжнародний симпозіум
«Стовбурові та імунокомпетентні клітини в
нормі і при пухлинному рості».
Тепер, 40
років потому, за підтримки НАН України та Благодійного фонду
«Єдність проти раку» співробітниками Інституту організовано та проведено міжнародний форум, наукові напрями якого охоплювали низку актуальних проблем у галузі дослідження та застосування стовбурових клітин: біологія нормальних і пухлинних стовбурових клітин; роль стовбурових клітин
у канцерогенезі, інвазії та метастазуванні зло
якісних новоутворень; пластичність фенотипу, епітеліально-мезенхімальні переходи пухлинних і
нормальних стовбурових клітин; сигнальні шляхи, генетичні та епігенетичні
пошкодження в стовбурових клітинах пухлин; пухлинні стовбурові клітини
як фактор резистентності до терапії; стовбурова клітина і тканинна біоінженерія; етичні аспекти дослідження стовбурових клітин.