Визначення глибини джерел сейсмічних подій з використанням даних цифрових каналів Головного центру спеціального контролю та зарубіжних сейсмічних станцій - Андрущенко, Ю.А.; Осадчий, В.І.; Лящук, О.І.; Грабченко, В.В. (Геофизический журнал, 2018)
Проаналізовано основні методи визначення глибин Гіпоцентр сейсмічних подій. Розглянуто програмно-математичне забезпечення, що дає можливість уточнювати глибини вогнищ землетрусів по записах відбитих хвиль і за даними макросейсмічних спостережень. Для оцінки глибини сейсмічних джерел за даними цифрових сейсмічних каналів ГЦСК і зарубіжних сейсмічних станцій, амплітудно-частотні характеристики яких є в ПМЗ «Geotool», розробити конструкцію тана спеціалізована програма «Оцінка глибини». Визначено зарубіжні і вітчизняних-ні сейсмічні станцій, які найбільше підходять для уточнення глибин розміщення Гіпоцентр землетрусів з району гір Вранча. Запропоновано спосіб визначення глибини джерела землі-трясіння з району гір Вранча з використанням даних цифрових сейсмічних станцій, распо-викладених на відстані 20-40 км від центру сейсмічно активної зони. Проанализированы основные методы определения глубин гипоцентров сейсмических событий. Рассмотрено программно-математическое обеспечение, что дает возможность уточнять глубины очагов землетрясений по записям отраженных волн и по данным макросейсмических наблюдений. Для оценки глубины сейсмических источников по данным цифровых сейсмических каналов ГЦСК и зарубежных сейсмических станций, амплитудно-частотные характеристики которых есть в ПМЗ «Geotool», разработана специализированная программа «Оценка глубины». Определены зарубежные и отечественные сейсмические станций, наиболее подходящие для уточнения глубин размещения гипоцентров землетрясений из района гор Вранча. Предложен способ определения глубины источника землетрясения из района гор Вранча с использованием данных цифровых сейсмических станций, расположенных на расстоянии 20—40 км от центра сейсмически активной зоны. The article analyzes the basic methods for determining the depths of the hypocenters of seismic events. The program-mathematical support allowing to make the depths of the earthquake foci by records of reflected waves and from the data of macroseismic observations is considered. To estimate the depth of seismic sources from the data of digital seismic channels of the MCSK and foreign seismic stations, the amplitude-frequency characteristics of which are available in the «Geotool», a specialized program «Assessment of depth» has been developed. A number of foreign and domestic seismic stations, most suitable for clarifying the depths of hypocenters of earthquakes from the area of the Vranch Mountains, has been determined. A method for determining the depth of an earthquake source from the area of the Vranch Mountains using data from digital seismic stations located at distances of 20—40 km from the center of a seismically active zone is proposed.