Строение литосферы по комплексному анализу геолого-геофизических данных вдоль профиля DOBREfraction’99/DOBRE-2 (Восточно-Европейская платформа — Восточно-Черноморская впадина) - Пашкевич, И.К.; Русаков, О.М.; Кутас, Р.И.; Гринь, Д.Н.; Старостенко, В.И.; Старостенко, В.И. (Геофизический журнал, 2018)
Непрерывный профиль DOBREfraction’99/DOBRE-2 широкоугольного сейсмического зондирования и общей глубинной точки длиной 775 км отработано международным коллективом исследователей из Украины, Польши, Дании, США, Нидерландов, Германии, Великобритании и Норвегии в 1999 и 2007 Профиль пересекает юго-восточную часть Восточно-Европейской платформы (южный склон Воронежского кристаллического массива, Донбасс, Приазовский мегаблок Украинского щита), Пивничноазовський прогиб, Середньоазовське поднятия, Индоло-Кубанский прогиб, Крымско-Кавказскую нверсийну зону, прогиб Сорокина, хребты Шатского и Андрусове Схидночорноморськои впадины. По охвату количества тектонических структур разного возраста и происхождения профиль не имеет аналогов в мировой практике. Безперервний профіль DOBREfraction’99/DOBRE-2 ширококутного сейсмічного зондування і спільної глибинної точки завдовжки 775 км відпрацьовано міжнародним колективом дослідників з України, Польщі, Данії, США, Нідерландів, Німеччини, Великобританії та Норвегії в 1999 і 2007 рр. Профіль перетинає південно-східну частину Східноєвропейської платформи (південний схил Воронезького кристалічного масиву, Донбас, Приазовський мегаблок Українського щита), Північноазовський прогин, Середньоазовське підняття, Індоло-Кубанський прогин, Кримсько-Кавказьку інверсійну зону, прогин Сорокіна, хребти Шатського і Андрусова Східночорноморської западини. За охопленням кількості тектонічних структур різного віку та походженням профіль не має аналогів у світовій практиці. The continuous DOBREfraction’99/DOBRE-2 WARR and CDP profile of 775 km length with about 100 km overlap was acquired by an international team from Ukraine, Poland, Denmark, USA, Netherlands, Germany, Great Britain and Norway in 1996 and 2007 respectively. It crosses southeastern East European Craton (the southern slope of the Voronezh Massif, Donbas, the Priazov Megablock), the North Azov Trough, the Middle Azov High, the Indolo-Kuban Depression, the Crimea-Caucasus inversion zone, the Sorokin Trough, the Shatsky and Andrusov Ridges in the Eastern Black Sea Basin. In terms of the number of tectonic structures of different ages and origin, the profile has no analogues in world practice.