Експресія СD44 за прогресії пухлинного процесу у хворих на рак молочної залози з метаболічним синдромом - Грибач, С.М.; Лук’янова, Н.Ю.; Поліщук, Л.З.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2018)
Мета: визначення особливостей експресії CD44 у пухлинних клітинах хворих на рак молочної залози (РМЗ) І–ІІ стадії залежно від клінічних, структурних та молекулярно-біологічних особливостей за наявності або відсутності ознак метаболічного синдрому (МС). Об’єкт і методи: 82 хворі на РМЗ І–ІІ стадії в постменопаузі. Використано загальноклінічні, інструментальні, біохімічні, гістологічні, імуногістохімічні, статистичні методи. Результати: за комплексом міжнародних критеріїв визначення МС обстежені пацієнтки були розподілені на дві групи: МС⁺ (n = 40; 48,8%) та МС⁻ (n = 42; 51,2%). Встановлено достовірно вищу частоту СD44⁺ пухлин у хворих на РМЗ з МС⁺, ІІ стадії, з метастазами раку в 1–3 лімфатичні вузли. Виявлено позитивну високу і помірну експресію маркера проліферації Кі-67 і молекули CD44 у більшості (відповідно у 75,0 і 86,2%) хворих на РМЗ з МС⁺ та помірний асоціативний зв’язок між експресією Кі-67 і CD44. Висновок: отримані результати свідчать про тенденцію до підвищення експресії СD44 при прогресуванні РМЗ у хворих з МС. Aims: to determine of the features of CD44 expression in tumor cells of patients with breast cancer (ВС) at the I–II stage depending on clinical, structural and molecular biological characteristics in the presence or absence of signs of metabolic syndrome (MS). Object and methods: 82 patients with ВС at the I–II stage in postmenopausal. General clinical, instrumental, biochemical, histological, immunohistochemical, statistical methods was used. Results: according to the international criteria for determining the MS, the examined patients were divided into two groups: MS⁺ (n = 40, 48.8%) and MS (n = 42, 51.2%). There is a significantly higher frequency of CD44⁺ tumors in patients with BC with MS⁺, II stage, with cancer metastases in 1–3 lymph nodes. Positive high and moderate expression of the Ki-67 proliferation marker and the CD44 molecule in the overwhelming majority (75.0 and 86.2%, respectively) of patients with MS⁺ was established. A moderate associative association between the expression Ki-67 and CD44 was revealed. Conclusions: the obtained results indicate a tendency to increase the expression of CD44 in the progression of BC in patients with MS.