Дослідження вмісту ефекторних клітин у периферичній крові хворих з гліомами різного ступеня злоякісності - Бєльська, Л.М.; Лісяний, М.І. (Онкологія, 2018)
Мета: дослідити зміни субпопуляційного складу лімфоцитів периферичної крові хворих з гліомами різного ступеня злоякісності до оперативного втручання. Об’єкт і методи: матеріалом для дослідження слугувала периферична кров нейроонкологічних хворих (41 зразок) та умовно здорових осіб (9 зразків). Кількісний склад субпопуляцій лімфоцитів периферичної крові визначали на проточному цитофлюориметрі «FC-500» («Beckman Coulter», США) з використанням подвійних комбінацій моноклональних антитіл («Beckman Coulter», США). Статистичну обробку результатів проводили за допомогою програми Microsoft Excel із визначенням середнього арифметичного і стандартного статистичного відхилення (m ± δ) та t-критерію Стьюдента. Результати : для хворих із пухлинами головного мозку різного гістогенезу характерне зниження в периферичній крові вмісту основних ефекторів клітинної ланки імунітету — цитотоксичних лімфоцитів (ЦТЛ), натуральних кілерних клітин (НКК) та натуральних кілерних Т-клітин (НКTК). У хворих з доброякісним перебігом гліом (І–ІІ ступінь анаплазії) визначали незначне зменшення кількості ЦТЛ, НКТК та НKК порівняно з відповідними показниками умовно здорових осіб. Злоякісний перебіг гліом (ІІІ–ІV ступінь анаплазії) супроводжувався статистично достовірним (р < 0,05) зменшенням вмісту клітин названих субпопуляцій порівняно з показниками не лише умовно здорових осіб, а й пацієнтів з гліомами І–ІІ ступеня анаплазії, а також підвищенням вмісту лімфоцитів, які експресують маркер апоптозу (CD95⁺). Висновок: аналіз субпопуляційного складу лімфоцитів периферичної крові хворих із пухлинами головного мозку свідчить про розвиток виражених порушень у клітинній ланці протипухлинного імунітету (як вродженого, так і адаптивного) у пацієнтів зі злоякісним перебігом гліом (ІІІ–ІV ступінь анаплазії). Aim: to investigate the changes in the subpopulation composition of peripheral blood lymphocytes in patients with gliomas of varying degrees of malignancy before surgery. Object and Methods: samples the peripheral blood of neuronecological patients (41 samples) and conditionally healthy persons (9 samples) were examined. Quantitative composition of subpopulations of lymphocytes was studied on a flow cytofluorometer «FC-500» («Beckman Coulter», USА) using dual monoclonal antibody combinations («Beckman Coulter», USA). Statistical processing of the results was carried out with the help of the Microsoft Excel program with the determination of the mean arithmetic and standard statistical deviation (m ± δ) and Student’s t-criterion. Results: contents of the main effector cells of the immune system — cytotoxic lymphocytes (CTL), natural killer cells (NKCs) and natural killer T cells (NSCTs) was found in peripheral blood of patients with brain tumors of different histogenesis. In patients with gliomas I–II degree of anaplasia, a slight decrease in the number of CTL, NSCLC and NSC was determined in comparison with the corresponding indices of conditionally healthy persons. Malignant gliomas (III–IV degree of anaplasia) was accompanied by a statistically significant (p < 0.05) decrease in the content of cells of these subpopulations compared with those of not only conditionally healthy persons, but also patients with gliomas of the I–II degree of anaplasia, as well as an increase in the content of lymphocytes, expressing an apoptosis marker (CD95⁺). Conclusion: the analysis of the subpopulation composition of peripheral blood lymphocytes in patients with brain tumors suggests the development of marked violations in cellular antitumor immunity (both congenital and adaptive) in patients with malignant flow of gliomas (III–IV degree of anaplasia).