Медикаментозне лікування пацієнтки з первинною дилатаційною кардіоміопатією та меланомою шкіри: клінічний випадок - Носко, М.М.; Банахевич, Н.В. (Онкологія, 2018)
На сьогодні наявні лише окремі повідомлення щодо лікування хворих на первинну
дилатаційну кардіоміопатію, у яких виникло злоякісне новоутворення.
Зважаючи на обмеженість такої інформації, мета нашої публікації — опис
і аналіз власного досвіду лікування пацієнтки з меланомою шкіри і первинною
дилатаційною кардіоміопатією. Специфічне первинне протипухлинне
лікування включало оперативне втручання, інтерферонотерапію (інтерферон
альфа-2b). За прогресування захворювання була рекомендована пероральна
хіміотерапія темозоломідом. Токсичні прояви з боку серцевої системи
зареєстровано після 6
курсів. На тлі подальшого прогресування встановлено
наявність мутації BRAF V600E та призначено пероральну таргетну терапію.
Всі етапи лікування проводили у
співпраці з
кардіологами. Безрецидивний
період становив 6
міс, терапію метастатичного процесу проводили
практично 2 роки. Currently, there are only some reports on the
treatment of patients with primary dilated cardiomyopathy who have a malignant neoplasm. Due to the limited availability of such information, the purpose of our
publication is to describe and analyze our own experience in the treatment of skin melanoma and dilated cardiomyopathy. Specific primary antitumor treatment included surgical intervention, interferonotherapy (interferon alpha-2b). With the progression of the disease, oral
chemotherapy with temozolomide was recommended.
Toxic manifestations from the cardiac system are registered after 6
courses. On the background of further progression, the presence of the BRAF V600E mutation has
been identified and target therapy has been prescribed.
All stages of treatment were performed in collaboration
with cardiologists. Period without relapse of the disease
was 6
months, the therapy of the metastatic process was
practically 2 years.