Художні особливості хронотопу різдвяної прози: темпоральна зумовленість різдвяного оповідання (на матеріалі англійської, російської та української літератур) - Буркут, І. (Слово і Час, 2012)
Стаття присвячена вивченню особливостей хронотопу різдвяної прози, доведено, що часова
маркованість – це найстійкіша риса аналізованого жанрового різновиду. Для більшості авторів
особливе значення має не так подієва належність сюжету до часу Різдва, як значеннєва
наповненість різдвяного хронотопу (семантика хронотопу порога, життєвого зламу, духовної
зміни). The paper analyzes the specifics of chronotope in Christmas stories. The author argues that temporal
conditionality should be regarded as one of the typological features of Christmas prose, since most
authors pay much attention to the semantics of Christmas chronotope (threshold chronotope which
subsumes sudden existential and spiritual changes) rather than to the temporal localization of events
within Christmas Eve. Статья посвящена изучению особенностей
хронотопа рождественской прозы, доказано, что
временная маркированность является наиболее
устойчивой чертой анализируемой жанровой
разновидности. Для большинства авторов особое
значение имеет не столько событийная отнесенность
сюжета ко времени Рождества, как смысловое
наполнение рождественского хронотопа (семантика
хронотопа порога, жизненного перелома, духовной
перемены).