Рівень стероїдних гормонів у сироватці крові хворих на рак ендометрія з різним станом менструальної функції та показниками нестабільності геному - Несіна, І.П.; Юрченко, Н.П.; Брєєва, О.В.; Неспрядько, С.В.; Вітрук, Т.C.; Бучинська, Л.Г. (Онкологія, 2016)
Мета: оцінити клініко-морфологічні та генетичні характеристики хворих на рак ендометрія (РЕ) з урахуванням концентрації стероїдних гормонів у сироватці периферичної крові. Об’єкт і методи: cироватка та лімфоцити периферичної крові (СПК та ЛПК) і зразки операційного матеріалу 46 хворих на РЕ віком від 37 до 73 років (середній вік 56,3 ± 7,3 року). Як контроль використовували СПК і ЛПК 24 практично здорових жінок віком 37–57 років (середній вік 43,8 ± 9,9 року). Результати: встановлено, що у хворих на РЕ порушення гормонального балансу асоціюється з підвищенням у СПК коефіцієнта співвідношення естроген/прогестерон порівняно із здоровими жінками, яке у пацієнток зі збереженою менструальною функцією пов’язане з підвищенням рівня естрадіолу і недостатністю прогестерону, а у пацієнток менопаузального періоду — з високою концентрацією естрадіолу при рівні прогестерону у межах норми. Показано, що підвищення концентрації естрадіолу у СПК хворих на РЕ асоціюється з такою ознакою метаболічного синдрому, як підвищений індекс маси тіла. У пацієнтів із РЕ з тривалістю менопаузального періоду > 10 років захворювання виникає на фоні зниженого функціонування систем репарації ДНК і вираженої хромосомної нестабільності у ЛПК. Висновки: РЕ є гетерогенним захворюванням за рівнем естроген-прогестеронового балансу у СПК і нестабільності геному у ЛПК, що пов’язане зі станом менструальної функції та тривалістю менопаузального періоду у хворих. Отримані дані можуть бути використані для корекції терапевтичних заходів у пацієнток із РЕ. Aim: to evaluate the clinical, morphological, and genetic characteristics of endometrial cancer (EC) patients in the light of steroid hormones concentrations in the serum of peripheral blood. Object and methods: peripheral blood serum and peripheral blood lymphocytes (PBS and PBL) and samples of surgical specimens of 46 patients with EC aged 37 to 73 years (average age 56.3 ± 7.3 years). As a control group were used PBS and PBL of 24 healthy women aged 37 to 57 years (average age 43.8± 9.9 years). Results: it was found that hormonal imbalance in EC patients is associated with increased estrogen/progesterone ratio in PBS compared to healthy women. In patients with preserved menstrual function it is associated with higher level of estradiol and deficiency of progesterone, and in patients in the menopausal period — with a high concentration of estradiol with progesterone levels in the normal range. It was shown that increasing of concentration of estradiol in PBS in EC patients is associated with metabolic syndrome as a sign of increased body mass index. In EC patients with a duration of menopause more than 10 years the disease occurs on the background of decreased functioning of DNA repair and chromosome instability in PBL. Conclusions: EС is a heterogeneous disease in terms of estrogen/progesterone balance in the PBS and genomic instability in PBL, which is associated with the state of menstrual function and duration of menopause in patients. The data can be used to correct therapeutic interventions in the treatment of EС patients.