Сучасні уявлення про роль натрій-йодного симпортера при раку молочної залози - Андріїв, А.В.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2016)
Узагальнено дані доступної літератури та власних досліджень щодо ролі натрій-йодного симпортера (natrium-iodine symporter — NIS) в нормі та змін
його функціональної активності у пухлинних клітинах, зокрема при раку молочної залози (РМЗ). Проаналізовано результати досліджень щодо зв’язків
між порушенням обміну йоду та виникненням РМЗ, щодо особливостей експресії та локалізації NIS у клітинах молочної залози в нормі та при патологічних станах, включаючи РМЗ. Обговорено дані щодо зв’язку експресії
NIS із клініко-патологічними особливостями та молекулярним профілем
РМЗ. Висновок: подальші дослідження ролі NIS у розвитку та прогресуванні РМЗ дозволять розширити уявлення про біологію пухлинної клітини та
стануть підґрунтям для розробки підходів до прогнозування перебігу злоякісного процесу і планування індивідуалізованого лікування. Available literature and our own research on
the role of the natrium-iodine symporter (NIS) in normal state and changes of its functional activity in breast
cancer (BC) are summarized. We analyzed the results
of studies on connections between the iodine metabolism and the occurrence BC in relation to the features
of the expression and localization of NIS in breast cells
in normal and pathological conditions, including BC.
Existing data on the relationship between NIS expression and clinico-pathological features and molecular
profile of BC is discussed. Conclusion: further studies of
the role of NIS in development and progression of BC
will allow to expand understanding of the biology of tumor cells and will be the basis for the development of approaches to forecasting the course of the malignant process, and planning individualized treatment.