Визначення параметрів вогнища за хвильовими формами малих землетрусів у Карпатському регіоні України - Малицький, Д.В.; Гнип, А.Р.; Грицай, О.Д.; Асташкіна, О.А.; Парфенюк, А.Ю. (Геофизический журнал, 2018)
Представлений метод визначення тензора сейсмічного моменту з використанням тільки прямих P- і / або s-хвиль, зареєстрованих тільки однієї сейсмічної станцією. Менша чутливість прямих хвиль до моделювання ефектів поширення, ніж відображених або конвертованих, значно підвищує точність і надійність методу. Показано, що використання тільки прямих Р-хвиль, що обчислюються за допомогою матричного методу, дозволяє зменшити вплив неточності моделі середовища, оскільки прямі хвилі відчувають набагато менше спотворення внаслідок неточностей, ніж відображені і конвертовані. Представлен метод определения тензора сейсмического момента с использованием только прямых P- и/или s-волн, зарегистрированных только одной сейсмической станцией. Меньшая чувствительность прямых волн к моделированию эффектов распространения, чем отраженных или конвертированных, значительно повышает точность и надежность метода. Показано, что использование только прямых Р-волн, вычисляемых с помощью матричного метода, позволяет уменьшить влияние неточности модели среды, поскольку прямые волны испытывают намного меньшее искажение вследствие неточностей, чем отраженные и конвертированные. In the paper, a method is presented for moment tensor inversion of only direct P- and/or S-waves registered at only one station. Lesser sensitivity of direct waves, if compared to reflected and converted waves, to path effects modeling significantly improves the method’s accuracy and reliability. Choosing to invert only the direct P-waves, calculated by matrix method, instead of the full field, enables to reduce the effects of the half-space model inaccuracy, reflected and converted phases being much more distorted by it. Point-source approximation is considered, with known location and origin time. Wave propagation in the medium modelled as horizontally layered heterogeneous elastic structure is calculated by matrix method, enabling to isolate only direct waves.