Особливості використання автоматизованого сейсмоакустичного комплексу за допомогою комбінованого способу виявлення об’єктів - Нікіфоров, М.М.; Пампуха, І.В.; Лоза, В.М.; Щербіна, С.В.; Шєвцов, А.Г. (Геофизический журнал, 2018)
Дано аналіз існуючих розвідувально-сигналізаційних приладів, побудовані на принципах, в основі яких лежить використання сучасних сейсмоакустических датчиків виявлення координат рухомих і нерухомих об'єктів. Розкрито переваги та недоліки сейсмічного та акустичного принципів виявлення як окремих і незалежних методів, а також переваги при застосуванні комбінованого способу виявлення. Дан анализ существующих разведывательно-сигнализационных приборов, построенные на принципах, в основе которых лежит использование современных сейсмоакустических датчиков обнаружения координат подвижных и неподвижных объектов. Раскрыты преимущества и недостатки сейсмического и акустического принципов обнаружения как отдельных и независимых методов, а также преимущества при применении комбинированного способа обнаружения. The article deals with the analysis of existing intelligence and signaling devices (ISD) using principles based on the use of modern seismic acoustic sensors to detect the coordinates of moving and immobile objects. The advantages and disadvantages of the seismic and acoustic detection principle, as separate and independent methods, as well as the advantages of using the combined detection method, are revealed.