Роль гена CD24 у розвитку пухлин різних органів та шляхи його вивчення - Гойстер, О.С. (Онкологія, 2015)
Узагальнено дані доступної літератури про молекулярний маркер адгезії
CD24, який відіграє важливу роль у швидкості росту та агресивності перебігу новоутворень різного генезу. Показано особливості будови та функції
СD24 у клітині. Охарактеризовано СD24 як потенційний маркер стовбурової клітини пухлин. Порівняно з іншими маркерами поверхні клітин, зокрема СD44 та СD133, відзначено переважно гетерогенний характер експресії СD24. Надекспресія гена СD24 здійснюється в основному в клітинах
гемопоетичної системи, де йому належить важлива роль у виборі та комутації клітини й дозріванні під час гемопоезу. Підкреслено необхідність
дослідження генного поліморфізму СD24 як порівняно нового прогностичного фактора для ідентифікації злоякісних новоутворень. СD24 відведено
подвійну роль у метаболічних процесах клітини, в канцерогенезі та виникненні метастазів. Експресують СD24 клітини різних пухлин, зокрема раку
молочної залози, легені, передміхурової залози, підшлункової залози, карциноми нирки, яєчника та деякі інші. На особливу увагу заслуговує явище
надекспресії СD24 у клітинах гліоми А. Дослідження СD24 є важливими
і необхідними для повноцінної характеристики інвазивного та метастатичного фенотипів пухлинних клітин, а також для розробки нових терапевтичних підходів, зокрема з використанням антитіл. Summary. Data of available literature concerning
a molecular adhesion marker CD24, which plays
an important role in growth rate and tumorigenic
aggressiveness of different genesis are complicated.
Structure feature and СD24 function in a cell is shown.
СD24 is defined as a potential cell marker of a tumor.
Compared with other markers of a cell surface,
in particular СD24 and CD133, primarily heterogeneous
nature of СD24 expression was stated. CD24 genes
overexpression is carried out mainly in the cells of the
hematopoietic system, where it plays an important role in
selecting and switching of a cell and maturation during
hematopoiesis. The necessity of the study of СD24 gene
polymorphism as a relatively new prognostic factor for
identification of malignancies is highlighted. CD24
is assigned a double role in metabolic processes of a cell,
carcinogenesis and metastasis occurrence. Different
tumor cells, inter alia are the cells of breast cancer, lung
cancer, prostate cancer, pancreatic cancer, ovarian
carcinoma and others express CD24. Phenomenon of
СD24 overexpression in glioma cells is deserved close
attention. СD24 research is of great importance and
necessity for full description of invasive and metastatic
phenotypes of tumor cells and new therapeutic
approaches developing including antibodies use.