Нирково-клітинна карцинома та тромбоз нижньої порожнистої вени - Стаховський, Е.О.; Бурлака, А.А.; Войленко, О.А.; Вітрук, Ю.В.; Колеснік, О.О. (Онкологія, 2017)
Нирково-клітинна карцинома (НКК) асоціюється із пухлинним тромбозом нижньої порожнистої вени (НПВ) у 4–10% випадків. Ключовим моментом при великих пухлинах нирки та/чи пухлинній інвазії у НПВ є забезпечення
адекватного доступу до верхніх відділів черевної порожнини та заочеревинного простору. Мета: узагальнення та представлення результатів власного досвіду адаптації елементів техніки ортотопічної трансплантації печінки
з метою інтраопераційного контролю підпечінкового сегмента НПВ у хворих на НКК з тромбозом НПВ.
Об’єкт і методи: на основі бази даних Національного канцер-реєстру Національного інституту раку проведено ретроспективний аналіз результатів лікування хворих на НКК з тромбозом НПВ І–ІV рівнів. У дослідження включені пацієнти (n = 191), яким виконували оперативні втручання за період з 2008 по 2017 р. Усі операції були проведені
на базі клініки Національного інституту раку. Результати: у 118 (61,7%) випадках пацієнти мали ІІІ стадію захворювання (TNM, 7-ме видання), у 73 (38,3%) були діагностовані віддалені синхронні метастази. Відповідно
до розробленої в клініці Мейо класифікації тромбозів НПВ тромбоз I рівня встановлено у 53,4%, II — у 16,2%, IIIa, IIIb, IIIc, IIId — у 12,1; 5,2; 4,7 і 7,3% відповідно та IV — у 1,1% пацієнтів. Середня тривалість оперативних втручань становила 215,3 ± 44,1 хв, інтраопераційна крововтрата — 639,3 ± 51,7 мл. Час оклюзії НПВ та контралатеральної ниркової вени — 23,4 ± 7,9 хв. Ускладнення ≥ ІІІ ступеня зареєстровано у 35 (18,3%) випадках. Медіана виживаності становила 20,1 та 60,4 міс відповідно для підгруп пацієнтів із віддаленими метастазами та М0 статусом.
Виснов ки: за умови проведення R0-резекції у хворих на НКК із тромбозом НПВ можливо досягти загальної 5-річної виживаності незалежно від наявності віддалених метастазів: 44% — при статусі рМ0, 6% — при рМ1. Використання елементів техніки ортотопічної трансплантації печінки при хірургічному лікуванні пацієнтів із НКК з асоційованим тромбозом НПВ дозволяє адекватно контролювати підпечінковий сегмент НПВ, уникаючи застосування
апарата штучного кровообігу при тромбозах НПВ ІІІ–IV рівнів. It is known that renal cell carcinoma (RCC)
is associated with tumor thrombosis of the inferior vena cava
(IVC) in 4–10% cases. Removal of kidney tumors with RCC
thrombosis is a complex task in routine surgical practice. Ensuring adequate access to the upper abdominal cavity and
retroperitoneal space is often a key factor in large kidney
tumors and/or tumor invasion in IVC.
Aim:
to analize the
possibility of adaptation of the orthotopic transplantologic
liver technique for the purpose of intraoperative control of
the retrohepatic segment of IVC in patients with RCC and
(type III–IV) thrombosis.
Material and methods:
we con-
ducted a retrospective analysis of the combined treatment
of cancer patients with RCC based on the National Cancer
Registry database. The study included patients with RCC
and IVC thrombosis I–IV levels (n = 191) who were treated
with the surgery from 2008
to 2017
at the clinic of the National Cancer Institute.
Results:
the stage disease III was in 118 (61.7%) patients and in 73 (38.3%) synchronous
distant metastases was found (TNM 7th
ed.). IVC thrombosis was diagnosed in 53.4; 16.2; 12.1; 5.2; 4.7; 7.3 and
1.1% cases for levels I, II, IIIa, IIIb, IIIc, IIId and IV,
respectively. The average duration of surgery was 215,3 ± 44,1
min, intraoperative blood loss was 639,3 ± 51,7
ml.
Time median of IVC and contralateral renal vein ischemia was 23,4 ± 7,9
min. Complications ≥ III level registered in
35 (18.3%) cases. The median survival rate was 20.1 and
60.4
months, respectively, for groups with distant metastases and M0
status.
Conclusions:
if R0-resection is performed in
patients with RCC with thrombosis of IVC, it is possible to
achieve a total survival of 5-years, regardless of the presence of distant metastases: 44% with the status of pM0, 6%
with the status of pM1. The use of the elements of orthotopic liver transplantation in the surgical treatment of patients with RCC with associated IVC thrombosis allows adequate control of the subhepatic segment of the IVC, avoiding the use of cardiopulmonary bypass in patients with IVC thrombosis levels III–IV
.