Онковаскулярна хірургія інфраренального відділу аорти та нижньої порожнистої вени. Клінічний випадок - Васильєв, О.В.; Бурлака, А.А.; Дорожинський, В.І.; Сікачов, C.C.; Колеснік, О.О. (Онкологія, 2017)
Мета:
представлено клінічний випадок комбінованого видалення заочеревинної пухлини, резекції та одномоментної реконструкції інфраренального
відділу аорти та нижньої порожнистої вени (НПВ) у хворого віком 27 років.
Результати:
на 25-ту післяопераційну добу хворий виписаний зі стаціонару у задовільному стані. За даними ультразвукового дослідження
у строк 4,5 міс з моменту оперативного втручання вени нижніх кінцівок та НПВ у зоні протезування прохідні мають задовільні показники кровотоку. За прямими та непрямими ознаками показники кровотоку в аорті
та артеріях нижніх кінцівок у межах норми.
Висновок:
успішно використаний нестандартний хірургічний підхід, що включав одномоментну резекцію та реконструкцію інфраренального відділу aорти та НПВ. Подібна тактика є безпечною та ефективною за умови проведення обстеження та ретельного відбору хворих. Aim:
the clinical case of combined removal of retroperitoneal tumor, resection and one-stage reconstruction of the infrarenal part of the aorta and the lower vena cava (LVC) in a patient aged 27 years is presented.
Results: at the 25th post-operative day, the patient was registered from the hospital in a satisfactory condition. According to the ultrasound examination,
for 4.5 months from the moment of operative intervention of the veins of the lower extremities and LVC in the
prosthetic zone passages, have satisfactory blood flow.
For direct and indirect signs, blood flow in the aorta and arteries of the lower extremities is within normal
limits. Conclusion: a non-standard surgical approach successfully used, including one-stage resection and reconstruction of the infrarenal part of aorta and LVC. Such a tactic can be safe and effective in case of meticulous patients selection.