Вплив О₂ - та no-генеруючої активності нейтрофілів на ефективність неоад'ювантної променевої терапії у хворих на рак прямої кишки - Бурлака, А.П.; Голотюк, В.В.; Вовк, А.В.; Лукін, С.М.; Сидорик, Є.П. (Онкологія, 2015)
Мета: вивчити особливості генерування супероксидних радикалів (О₂
-·
)
та оксиду азоту (NO) нейтрофілами крові хворих на рак прямої кишки (РПК) та зв’язок цих параметрів із виживаністю. Об’єкт і методи: досліджено нейтрофіли, виділені з крові 58 хворих на РПК ІІ–ІІІ
стадії та 20 здорових донорів. Визначення О₂
-·
- та NO-генеруючої активності нейтрофілів проводили методом електронного парамагнітного резонансу з використанням технології спінових уловлювачів. Результати: у більшості хворих на РПК виявлено високі рівні О₂
-·
-генеруючої
активності нейтрофілів. При проведенні неоад’ювантної променевої
терапії (НПТ) та НПТ з одночасним введенням радіомодифікатора
спостерігали транзиторне зниження О₂
-·
-генеруючої активності нейтрофілів в обох групах пацієнтів. У хворих І групи, які одержали лише
курс НПТ, рівень О₂
-·
на момент операції знову зростав, перевищуючи
медіану показника (> 0,31 нМ/105
клітин·хв). У пацієнтів, які на фоні
НПТ отримували тегафур (ІІ група), активність генерування О₂
-·
хоч
і підвищилася, але не досягла медіани (< 0,31 нМ/105
клітин·хв). Зареєстровано достовірне зниження NO-генеруючої активності нейтрофілів
на всіх етапах дослідження (до початку лікування, під час НПТ, перед
операцією). Загальна та безрецидивна виживаність пацієнтів, у яких
до початку лікування рівень активності НАДФ·Н-оксидази був нижчим за медіану (< 0,31 нМ/105 клітин·хв), виявилася статистично достовірно кращою, ніж у пацієнтів із вищою активністю генерування
О₂
-·
(> 0,31 нМ/105 клітин·хв) за обох схем передопераційного лікування. Висновок: моніторинг супероксид-генеруючої активності нейтрофілів у хворих на РПК може бути додатковим показником прогнозування ефективності лікування. Aim: to explore the features of superoxide radicals (О₂
-·
) and nitric oxide (NO) generation by
neutrophils of blood of patients with rectal cancer (RC)
and the correlation between these parameters and survival rates. Object and methods: neutrophils isolated
from the blood of 58 patients with RC at stage II–III
and those of 20 healthy donors were investigated. The
determination of О₂
-·
- and NO-generating activity of
neutrophils was performed by electron paramagnetic
resonance method using the spin trap technology. Results: in the vast majority of cancer patients high levels of О₂
-·
-generating activity of neutrophils were revealed. During the neoadjuvant radiotherapy (NRT)
and NRT with simultaneous injection of a radiomodifi -
er a transient decrease of О₂
-·
-generating activity of neutrophils was observed in both groups of patients. In the
group I of patients who received only NRT course, before
the surgery О₂
-·
-level increased again, exceeding the median of the index (> 0.31 nM/105 cell·min). Although in
patients who were receiving tegafur on the background
of NRT (group II) О₂
-·
-generation activity increased,
but it had not reached the median (< 0.31 nM/105
cell·min). A signifi cant decrease in NO-generating activity of neutrophils was re gistering at all stages of the
study (before treatment, du ring the NRT, before surgery). The overall survival and relapse-free survival of patients, whose level of acti vity of NADP·H-oxidase before the treatment was less than the median
(< 0.31 nM/105
cells·min), statistically were signifi -
cantly better than in patients with higher activity of
О₂
-·
-generation (> 0.31 nM/105
cells·min) for both presurgery schemes. Conclusion: m onitoring of superoxide-generating activity of neutrophils in patients with
RC may be an additional indicator for the prediction
of treatment eff ectiveness.