Молекулярно-генетичні засади клінічної гетерогенності раку молочної залози (огляд літератури) - Налєскіна, Л.А.; Лук'янова, Н.Ю.; Чехун, В.Ф. (Онкологія, 2017)
В огляді узагальнено інформацію про генетичні та молекулярно-біологічні зміни на рівні пухлини та організму при раку молочної залози (РМЗ) і клінічну гетерогенність цього захворювання. Показано сучасні вектори досліджень щодо діагностики та прогнозу РМЗ, які базуються на даних фундаментальних досягнень з генетики та молекулярної біології. Розглядаються наступні питання: молекулярно-генетична класифікація РМЗ як підсумок вивчення гетерогенності пухлин за молекулярно-біологічними характеристиками; внесок генетичної компоненти у клінічну гетерогенність РМЗ; обґрунтування генетичного походження внутрішньопухлинної морфологічної гетерогенності РМЗ; металовмісні протеїни: властивості, що зумовлюють вплив на особливості перебігу пухлинного процесу. The review summarizes information about genetic and molecular-biological changes at the level of the tumor and organism in breast cancer (BC) and clinical heterogeneity of this disease. The current vectors of studies on the diagnosis and prognosis of BC are shown, based on the data of fundamental achievements of genetics and molecular biology. The following issues are considered: molecular genetic classification of BC as a consequence of the heterogeneity of tumors with molecular biological characteristics; the contribution of the genetic component to the clinical heterogeneity of BC; substantiation of genetic origin of intratumoral morphological heterogeneity of BC; metal-containing proteins: properties that determine the effect on
the features of the tumor process.