Дослідження впливу гірничотехнічних факторів на деформацію порід при повторній підземній розробці рудних родовищ - Куліковська, О.; Сидоренко, В. (Розробка родовищ, 2017)
Мета. Встановлення взаємозв’язку між деформацією порід при повторній підземній розробці рудних родовищ та гірничотехнічними факторами видобутку корисних копалин на основі опрацювання маркшейдерських спостережень із застосуванням сучасних програмних комплексів. Результати. На основі всебічного аналізу маркшейдерських інструментальних спостережень встановлено та уточнено закономірності впливу гірничотехнічних факторів на деформацію порід при повторній підземній розробці рудних родовищ. Створені 2-D і 3-D моделі актуалізували можливість отримати візуальне уявлення про розповсюдження складових деформацій. Результати виконаного регресійного аналізу дозволили зробити висновок про наявність кореляційних залежностей між досліджуваними параметрами і знайти рівняння апроксимацій Purpose. The aim of this work is to establish the relation of rocks deformation during reworking of ore deposits to mining and technical conditions and factors of mineral production based on the processing of surveying observations using modern software systems. Findings. On the basis of comprehensive analysis of surveying instrumental observations, we have determined and specified the regularities of the influence produced by technical factors on rocks deformation during reworking of ore deposits. 2-D and 3-D models developed in the research provided the possibility to obtain a visual representation of the deformation components distribution. The results of the performed regression analysis allowed to find the equations of approximations and to conclude that the studied parameters are correlated. Цель. Установление взаимосвязи между деформацией пород при повторной подземной разработке рудных месторождений и горнотехническими факторами добычи полезных ископаемых на основе обработки маркшейдерских наблюдений с применением современных программных комплексов. Результаты. На основе всестороннего анализа маркшейдерских инструментальных наблюдений установлены и уточнены закономерности влияния горнотехнических факторов на деформацию пород при повторной подземной разработке рудных месторождений. Созданные 2-D и 3-D модели актуализировали возможность получить визуальное представление о распространении составляющих деформаций. Результаты выполненного регрессионного анализа позволили сделать вывод о наличии корреляционных зависимостей между исследуемыми параметрами и найти уравнения аппроксимаций.