Assessment of radioactivity of ²²⁶Ra, ²³²Th and ⁴⁰K in soil and plants for estimation of transfer factors and effective dose around Mkuju River Project, Tanzania - Banzi, F.; Msaki, P.; Mohammed, N. (Розробка родовищ, 2017)
Purpose. To establish pre-mining indicators to assess radiological impact as a result of release of radionuclides to environment during uranium mining at Mkuju River Project radioactivity of ²²⁶Ra, ²³²Th and ⁴⁰K in soil, plants, fruits and cereals. Findings. The results revealed a strong positive correlation (r) of 0.947 and 0.950 for ²²⁶Ra and ²³²Th, respectively, between values determined in soils and plants. Implicit in these finding is that the distribution of radionuclides in soils is directly proportional to the corresponding radionuclides in plants. Мета. Встановити показники радіологічного впливу викиду радіонуклідів на навколишнє середовище під час видобутку урану на родовищі “Мкужу-Рівер”, а саме ²²⁶Ra, ²³²Th та ⁴⁰K у ґрунті, рослинах, фруктах та злаках. Методика. Для визначення радіоактивності використовувався детектор високочистого германію. Отримані дані були використані для визначення факторів переносу й ефективної дози для ґрунту і рослин. Результати. Результати виявили сильну позитивну кореляцію (r) 0.947 і 0.950 ²²⁶Ra та ²³²Th, відповідно, між отриманими значеннями в ґрунтах та рослинах. Розподіл радіонуклідів у ґрунтах прямо пропорційний відповідним радіонуклідам рослин. Цель. Установить показатели радиационного воздействия выброса радионуклидов в окружающую среду при добыче урана на месторождении “Мкужу Ривер”, а именно ²²⁶Ra, ²³²Th та ⁴⁰K в почве, растениях, фруктах и злаках. Методика. Для определения радиоактивности использовался детектор высокочистого германия. Полученные данные были использованы для определения факторов переноса и эффективной дозы для почвы и растений. Результаты. Результаты выявили сильную положительную корреляцию (r) 0.947 и 0.950 ²²⁶Ra и ²³²Th, соответственно, между полученными значениями в почвах и растениях. Распределение радионуклидов в почвах прямо пропорционально соответствующим радионуклидам растений.