Екранована розробка донних газогідратів - Гайко, Г.; Пига, Л. (Розробка родовищ, 2017)
Мета. Показати системні особливості існуючих способів розробки, які створюють значні ризики інвестицій у видобуток метану газогідратів. Розкрити новий спосіб і концептуальний підхід до екранованої розробки метаногідратів. Результати. Зменшення ризиків і значне скорочення коштів видобутку може бути досягнете заміною локальних впливів на продуктивний пласт формуванням розлогої зони одночасної дисоціації газогідратного покладу й керованим виведенням отриманого газу у водний простір, екранований газозбірними оболонками. Цель. Показать системные особенности существующих способов разработки, которые создают значительные риски инвестиций в добычу метана газогидратов. Раскрыть новый способ и концептуальный подход к экранированной разработки метаногидратов. Результаты. Уменьшение рисков и значительное сокращение средств добычи может быть достигнуто заменой локальных воздействий на продуктивный пласт формированием обширной зоны одновременной диссоциации газогидратной залежи и управляемым выводом полученного газа в водное пространство, экранированный газосборными оболочками. Purpose. The research aims to show the system features of the existing development methods, which create significant risks of investment in the production of methane gas hydrates, as well as to disclose a new way and conceptual approach to the shielded development of methanohydrates. Findings. Reduction of risks and a significant reduction in the means of extraction can be achieved by replacing local impacts on the productive seam by forming a vast zone of simultaneous dissociation of the gas hydrate deposit and controlled withdrawal of the produced gas into the water space shielded by gas gathering shells.