Перспективи та недоліки свердловинної підземної газифікації вугілля - Кошка, Д.О. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2009)
Проведено аналіз передумов застосування свердловинної підземної газифікації вугілля, а саме загальне зростання цін на енергоносії, внаслідок виснаження запасів останніх. Особливо це стає актуальним для країн, що володіють великими запасами вугілля. Доведено, що, незважаючи на перспективний характер технологій свердловинної підземної газифікації вугілля, їх сучасні варіанти мають потребу в серйозних доробках, у тому числі тих, які дозволять знизити їхню екологічну небезпеку. Проведен анализ предпосылок применения скважинной подземной газификации угля, а именно общий рост цен на энергоносители, вследствие истощения запасов последних. Особенно это становится актуальным для стран, которые владеют большими запасами угля. Доказано, что, несмотря на перспективный характер технологий скважинной подземной газификации угля, их современные варианты требуют серьезных доработок, в том числе тех, которые позволят снизить их экологическую опасность. The analysis of the preconditions of the utilization of underground coal gasification was done, namely overall energy prices increase due to subsoil depletion. It is especially important for countries with large reserves of coal. It is proved that, despite availability of the technology of subsurface underground coal gasification, their modern variants are needed of serious improvements, including those that will reduce their environmental risks.