Формування інтегрального показника нергоефективності підприємств гірничодобувної промисловості - Синчук, О.; Сінчук, О.; Сінчук, І.; Пересунько, І.; Степаненко, В. (Розробка родовищ, 2017)
Мета. Обґрунтування засад оцінювання конкурентного статусу енергоефективності гірничорудних підприємств України як похідної енергоспоживання та визначення якісної оцінки конкурентної позиції енергоефективності підприємств. Результати. Визначені показники внутрішнього потенціалу електроспоживання підприємств, конкурентної позиції в окремих сегментах ринку електроспоживання, спроможність підприємства протистояти впливу факторів зовнішнього середовища. Аналіз отриманих розрахунків дозволив визначити підприємства-лідери та підприємства-аутсайдери відносно конкурентного статусу енергоефективності. Цель. Обоснование принципов оценки конкурентного статуса энергоэффективности горнорудных предприятий Украины как производной электропотребления и определение качественной оценки конкурентной позиции энергоэффективности предприятий. Результаты. Определены показатели внутреннего потенциала электропотребления предприятий, конкурентная позиция в отдельных сегментах рынка электропотребления, способность предприятия противостоять воздействию факторов внешней среды. Анализ полученных расчетов позволил определить предприятия-лидеры и предприятия-аутсайдеры относительно конкурентного статуса энергоэффективности. Purpose. Justification of the principles for assessing the competitive status of Ukrainian mining companies’ energy efficiency as a derivative of electricity consumption and qualitative estimation of the companies’ competitive positions in terms of their energy efficiency. Findings. The indicators of internal potential of enterprises’ electricity consumption, the competitive position in certain segments of the electricity consumption market, the company’s ability to withstand the influence of external factors are determined. Analysis of the conducted calculations allowed to identify leaders and outsiders among the companies competing for energy efficiency status.