Роль академіка С.П. Тимошенка у заснуванні Української академії наук та Інституту технічної механіки УАН (до 140-річчя від дня народження академіка С.П. Тимошенка) - Богданов, В.Л.; Дубровіна, Л.А. (Вісник НАН України, 2018)
23 грудня 2018 р. виповнюється 140 років від дня народження видатного
вченого-механіка зі світовим ім’ям, відомого організатора науки, знаного
педагога, нашого земляка Степана Прокоповича Тимошенка. Академік
С.П. Тимошенко увійшов в історію вітчизняної науки як один з фундаторів
Української академії наук, засновник і перший директор Інституту механіки НАН України, якому нині присвоєно його ім’я. У статті наведено
стислий огляд життєвого і творчого шляху С.П. Тимошенка. Основну увагу
приділено його діяльності як члена Комісії для вироблення законопроекту
про заснування Української академії наук, а також аналізу його внеску у
створення перших наукових інституцій Академії та забезпечення їх практичної діяльності.