A pharmacological profile of propoxazepam — a new antiepileptic substance - Golovenko, N.Ya.; Andronati, S.A.; Larionov, V.B.; Reder, А.S. (Доповіді НАН України, 2018)
The analysis of the dose-effect pharmacological action for propoxazepam on the models of chemically and electrically
induced seizures is carried out. The peculiarities of the compound influence on the different genesis seizures
manifestations and their redistribution are determined. Pharmacological indices (therapeutic index, wideness, interval,
and safety factor) have been calculated, which characterize the efficacy and safety of propoxazepam. The
data presented suggest that the future use of propoxazepam as an antiepileptic agent is more secure in those pathologies
that are more relevant to the GABA- and glycine-ergic mechanisms. Проведено аналіз залежності “доза—ефект” фармакологічної дії пропоксазепаму на моделях судом у мишей, викликаних специфічними хімічними та електричними конвульсантами. Визначено особливості
впливу сполуки на перебіг та перерозподіл судом різного ґенезу. Розраховано фармакологічні показники
(терапевтичний індекс, широта, інтервал та фактор надійної безпеки), що характеризують ефективність
та безпечність пропоксазепаму. Одержані дані свідчать про те, що застосування пропоксазепаму як протиепілептичного засобу є більш безпечним у випадку тих патологій, що у більшому ступені відповідають
його ГАМКА- та гліцин-ергічним механізмам дії. Проведен анализ зависимости “доза—эффект” фармакологического действия пропоксазепама на моделях
судорог у мышей, вызванных специфическими химическими и электрическими конвульсантамы. Определены особенности влияния соединения на течение и перераспределение судорог различного генезиса.
Рассчитаны фармакологические показатели (терапевтический индекс, широта, интервал и фактор надежной безопасности), характеризующие эффективность и безопасность пропоксазепама. Полученные
данные свидетельствуют о том, что применение пропоксазепама как противоэпилептического средства
является более безопасным при тех патологиях, что в большей степени соответствуют его ГАМКА- и
глицин-эргическим механизмам действия.