Пошук тижневої циклічності в параметрах аерозолю в атмосфері Антарктики у порівнянні з промисловими регіонами землі - Соіна, А.В.; Міліневський, Г.П.; Ямпольський, Ю.М. (Український антарктичний журнал, 2017)
Метою роботи є: (1) порівняння тижневих варіацій аерозольних параметрів промислово розвинутих регіонів Землі з семиденною періодичністю цих характеристик в атмосфері Антарктики, як району з мінімальним техногенним навантаженням; (2) перевірка гіпотези виникнення семиденних варіацій вмісту аерозолю в атмосфері (weekend-ефекту) як результату антропогенної діяльності, що була запропонована авторами раніше за результатами досліджень глобальної грозової активності. Для пошуку семиденних варіацій використовувались дані всесвітньої мережі моніторингу аерозолю AERONET. Целью работы является: (1) сравнение недельных вариаций аэрозольных параметров промышленно развитых регионов Земли с семидневной периодичностью этих характеристик в атмосфере Антарктики, как района с минимальной техногенной нагрузкой; (2) проверка гипотезы возникновения семидневных вариаций содержания аэрозоля в атмосфере (weekend-эффекта) как результата антропогенной деятельности, предложенной авторами ранее, по результатам исследований глобальной грозовой активности. Для поиска семидневных вариаций использовались данные всемирной сети мониторинга аэрозолей AERONET. Objectives: (1) comparison of the 7-day variation of aerosol parameters of industrially developed regions of the Earth with weekly changes in the Antarcticа as an area with a minimum technogenic load; (2) test the anthropogenic nature hypothesis of 7-day variation of aerosol content in the atmosphere (weekend-effect), which was previously proposed by the authors on the research of global thunderstorm activity; (3) weekend changes have not been revealed in Antarctic region due to the neglect anthropogenic load in this area. The data from the aerosol international AERONET monitoring network was used to search for 7-day variations. Five-year aerosol optical thickness (AOT) data in two spectral channels of 440 and 870 nm for the 2009-2013 period were processed. The Ångström exponent was calculated from the measurements at these two wavelengths, and the precipitable water vapor data have been revealed from measurements in the spectral channels of 936 and 870 nm.