Гіпертермія в онкології: досягнення та оригінальні методики - Шевченко, А.І.; Ганул, В.Л.; Ганул, А.В.; Осинський, Д.С. (Інститут онкології АМН України, 2006)
Гіпертермія (ГТ) — один з ефективних модифікаторів протипухлинної терапії, усе більше привертає до себе увагу онкологів. Узагальнено відомості щодо методів проведення як загальної, так і локальної ГТ у поєднанні з хіміотерапією, показань та протипоказань для проведення процедури і можливих ускладнень. Проаналізовано нові технології лікування, які включають поєднання циторедуктивних оперативних втручань та внутрішньопорожнинну перфузію хіміопрепаратів в умовах локальної ГТ, що застосовують при дисемінованих злоякісних процесах у черевній та плевральній порожнинах. Авторами запропонована оригінальна методика внутрішньоплевральної перфузійної хіміогіпертермії, як самостійного або у поєднанні з хірургічним втручанням способу лікування, суть якої полягає у вперше використаних повторних сеансах внутрішньоплевральної перфузійної хіміогіпертермії при злоякісних дисемінованих процесах у плевральній порожнині.Ключові слова: гіпертермія, хіміотерапія, перфузія, циторедукція, хіміогіпертермія. Hyperthermia (HT) is one of the most efficient modifiers of the anti-tumor therapy and it has increasingly been in the focus of oncologists’ attention. The paper summarizes information about total-body and local HT applied in combination with chemotherapy, as well as data on indications and counter-indications for HT and possible complications. New treatment technologies are analyzed which include combination of cytoreductive surgery and intracavitary perfusion of chemodrugs in local HT. These methods are applied in disseminated malignant processes in the abdominal and pleural cavities. The authors proposed an original method for intrapleural perfusion chemotherapy as a monotherapy or in combination with surgery. This method for the first time applied repeated sessions of intrapleural perfusion chemotherapy in malignant disseminated processes in the pleural cavity.