Наукометричні бази даних: від системи отримання інформації до інструменту оцінювання наукових досліджень - Вакаренко, О.Г. (Наука України у світовому інформаційному просторі, 2018)
Розглянуто окремі положення оновленого порядку формування Переліку наукових фахових видань України: обов’язкове входження наукових журналів
України до наукометричних баз даних Web of Science і Scopus та надання кожному опублікованому матеріалу цифрового ідентифікатора DOI. Обговорена
недоцільність ранжирування вітчизняних науковців, наукових установ та журналів на основі показників закордонних наукометричних баз. Упровадження
системи цифрових ідентифікаторів DOI є важливим стимулом для журналів
формувати свої веб-ресурси на сучасному світовому рівні. Поєднання системи цифрових ідентифікаторів з відкритим доступом до веб-ресурсів — реальна можливість сформувати загальне інформаційне поле та не дати міжнародним корпораціям видавців монополізувати наукові знання. Some provisions of the updated order of formation of the List of Scientific Professional Publications
of Ukraine are considered: obligatory entry of Ukrainian scientific journals into scientometric
databases Web of Science and Scopus and the provision of each published material with
a Digital Online Identifier (DOI). The impracticability of ranking domestic scientists, scientific
institutions and journals on the basis of indicators of foreign scientometric databases is discussed.
The introduction of the DOI system is an important incentive for journals to create their own
web resources at modern world level. The combination of the system of digital identifiers with an
open access to web resources is a real opportunity to form a common information field and to not
allow international corporations publishers to monopolize scientific knowledge.